Пролетта настъпи, а времето вече благоприятства вълнуващите експедиции из страната.Ако

...
Пролетта настъпи, а времето вече благоприятства вълнуващите експедиции из страната.Ако
Коментари Харесай

Край родопско село се открива една от най-завладяващите гледки в България СНИМКИ

Пролетта настъпи, а времето към този момент благоприятства вълнуващите експедиции из страната.

Ако желаете да се потопите в магията на Родопите, а и да видите една от най-завладяващите гледки в митичната планина, Равногор ще се трансформира в идната цел на странстванията ви. Селото се намира на 55 км от Пловдив и на 150 км от София. Пътят до там минава през планински проход, който е в относително положително положение.

Населеното място е заселено още от античните траки, като животът в него не стопира да кипи и до през днешния ден. На напълно близко разстояние от селото се намират и Бекови скали. Място, от което гледката няма да ви остави равнодушни. Локацията събира хиляди туристи годишно, които извървяват пътеката, с цел да зърнат величавата хубост на планината и да си създадат серия от красиви фотоси.

Но селото не е фамозно единствено с красивите гледки. Равногор се слави и с чистия си въздух. Според проучвания, извършени там през 1993-1994 година от НАСА, регионът към селото в диаметър от 40 км е разгласен за екологично най-чистия на Балканския полуостров.

А какво по-хубаво от това да вървите към красива панорама, дишайки чист въздух?

Изходната точка за Бекови скали е завършек на Равногор. Може да оставите колата си край последните къщи на селото, или да  паркирате край близкия манастир " Св. Пророк Илия ".

Времетраенето на целия маршрут от църквата до Бекови скали е към 30 - 50 минути естествен ход в посока, според от темпото ви. Денивелацията по пътеката е дребна, а маркировката е добра.

В нейния край ще ви послещне и панорамната площадка, от която ще се открие вълнуващата панорама към Западните Родопи.

В региона се намира и Червената канара. От нея също се открива чудесна гледка към планината, а легендата споделя, че по време на османското робство две девойки са се хвърлили от там, с цел да запазят вярата си. Заради кръвта, която са пролели, локалните дали на скалата прозвището " Червената ". В самото село също има какво да се види. В центъра на Равногор се намира православна черква, а на изток се намира " Свети Илия ", на връх " Света Елена " има и параклис, носещ същото име. На най-високия връх " Света Неделя " се намира оброчен камък.

На съответните празници на всички параклиси и на " Света Неделя " се дава курбан за здраве. В по-ново време на входа на селото е построен огромен стоманобетонен кръст, знак вярата на локалните.



Снимки: Ани Пенева, Яница Георгиева, Габриела Димова, оpoznai.bg.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР