Пролетта е вече тук, а съвсем неусетно ще си дойде

...
Пролетта е вече тук, а съвсем неусетно ще си дойде
Коментари Харесай

Вредно и за сърцето, и за имунната система - още две причини да се пазим от слънцето

Пролетта е към този момент тук, а напълно незабелязано ще си пристигна и лятото. Скоро ще стартираме да приказваме за слънцезащита и още веднъж на напред във времето ще излезе какъв брой важна е тя, тъй като по-големият % от случаите на рак на кожата се дължат точно на нездравословните UV лъчи. Но, става известно, слънцето може да нанесе и други вреди на здравето ни, които обаче остават незабелязани - най-малко до един миг.
 Витамин D и можем ли да го получим от слънцето, когато сме на закрито
Можем ли да получим витамин D от слънцето, когато сме на закрито

За какво да внимаваме

Според ново на учени от University of Louisville в Кентъки, продължителното излагане на слънце усилва и риска от сърдечно-съдови болести. Освен това оказва отрицателен резултат върху имунната система.

И даже единствено един ден, прекаран по слънчевите лъчи и в жегата може да усили признаците за инфектиране в организма с най-малко 10%. Един от тях е освобождението на възпалителни съединения, което води до вътрешни увреждания и е обвързвано с натрупване на атериална плака - една от главните аргументи за сърдечно-съдови болести.
 Снимка 593102

Също по този начин учените потвърждават, че слънцето води до 6% спад в основните кафези на имунната система, наречени B-клетки, които оказват помощ на тялото да се бори с вируси и бактерии.

Тези заключения са направени след разбор на кръвни проби и наблюдаване на 624 души през летните месеци, когато междинната дневна температура е над 24 градуса. На базата на резултатите от разнообразни индикатори, свързани с работата на имунната система се открива връзка сред топлото време и нейното действие.
 Снимка 658388

Колкото по-високи са температурата, влажността и UV радиацията, толкоз по-увеличени са и естествените Т-клетки убийци, което е явен знак, че в тялото е зародило инфектиране. Въпреки че то е естествена част от отбраната на тялото против инфекции, непрекъснатият инфекциозен отговор в продължение на седмици или месеци или този, възникващ в здрави тъкани, може да вреди и да води до струпване на артериална плака. A това пък е причина за инфаркт или развиване на коронарна болест, написа Daily Mail.

Изследователите откриват още една смяна в имунната система на организма, която поражда даже при не толкоз дълготрайно излагане на слънце и високи температури. Това е понижение със 7% на В-клетките, което значи понижаване на функционалността на имунната система да запомня специфични вируси и да основава антитела, с които да се оправя с тях.
 Слънцето, слънчевото отравяне и по какъв начин да го разпознаем
Как да познаем слънчевото отравяне

И методите да се предпазим

Всички тези заключения са още по-притеснителни на фона на непрестанно възходящите средногодишни температури в огромна чат от света. Най-изложени на риск от смъртност в следствие на сърдечно-съдови болести са хората над 60-годишна възраст, по тази причина и те би трябвало най-вече да се пазят от слънцето. Отслабената имунна система също е изключително рискова за здравето, по тази причина рисковете не трябва да се подценяват.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР