Пролетта е в разгара си, макар това да не личи

...
Пролетта е в разгара си, макар това да не личи
Коментари Харесай

Змии плъзнаха из градовете

Пролетта е в разгара си, въпреки това да не проличава по времето, само че пък змии плъзнаха из градовете. Влечугите може да се срещнат най-често по алеите в парковете, само че също по този начин се виждат и по улиците. Хората се тормозят изключително, в случай че наоколо има детски площадки.

В България има 17 типа змии. Тези, които са покрай реките и водоемите са водни змии - сива водна змия и жълтоуха змия. И двата типа са безобидни, не са отровни и рядко хапят.

Другите, които се срещат в градовете, са смоци - смок мишкар и стрелец. В последните години все по-често в градовете се вижда смок стрелец, която е една от огромните змии в България.

В градовете не идват пепелянки. Те вървят по-скоро във вилните зони.

Съветът на херпетолозите е каквато и змия да срещнете, да ѝ дадете късмет да избяга и да се скрие. Ако не усети, че може да се избави, може да агресира.

Ако забележите змия, препоръките са да се обадите на 112.

Специалисти увериха, че отровни змии в София не се срещат в градската среда, тъй че няма заплаха за терзание. 

Видовете змии, които можем да срещнем до момента в който се разхождаме по алеите в столичните паркове, са няколко. Те обаче са изцяло безвредни и не съставляват заплаха за здравето и живота на хората, успокояват още веднъж херпетолозите.

„ Един от тях е жълтоухата водна змия. Тя е безусловно безобидна. Обитава различни водоеми, само че може да бъде срещната и много надалеч от тях. Храни се с жаби, каквито има и по парковете ”, описа херпетологът Георги Кръстев.

„ Това, което изрично не би трябвало да вършим, е да закачаме горката животинка. Точно толкоз естествено е да срещнем змия, колкото птичка или катеричка. Хората би трябвало да я заобиколят и да не я тормозят ”, сподели още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР