Пролетта е отново тук. Цялата природа се събужда за живот,

...
Пролетта е отново тук. Цялата природа се събужда за живот,
Коментари Харесай

Кърлежите – какво трябва да знаем

Пролетта е още веднъж тук. Цялата природа се разсънва за живот, а с нея - и кърлежите.

Тези кръвопийци са способни да скапват удоволствието от прекарването на време измежду природата и да оставят трайни последици от срещата ни с тях.

Ето какво би трябвало да знаем за тях, какви дейности да подхващаме и какво да НЕ вършим.

Кърлежите не са инсекти

Ако се вгледаме деликатно в кърлежа, ще установим, че той наподобява повече на паяк, в сравнение с насекомо - тъкмо като паяка, и той има осем крайници, защото спада към класа на паякообразните.
 Снимка 354184

От засада

Когато пристигна време да се храни, кърлежът застава на ръба на някое листо или трева и протяга предния си чифт крачка. И по този начин си чака да мине човек или животно, за което незабавно да се закачи.

След това стартира да пълзи по тялото на жертвата в търсене на по-тънка кожа и дребен кръвоносен съд, от който да се храни.

Затова е изключително значимо, когато прекарваме време измежду природата или се излежаваме на тревата в парка, през два-три часа да преглеждаме тези места от тялото си , където кожата е най-нежна: мишниците , скалпа , слабините , сгъвките на коленете и лактите , зад ушите .

Трябва да имаме поради, че някои екземпляри са дребни и може да ги помислим за дребна бенка.
 Снимка 354179

Заразяването

За да бъдем инфектирани с някоя от заболяванията, които придвижват, би трябвало да сме ухапани от кърлеж, който самичък е към този момент инфектиран , откакто се е хранил от болно животно.

Не всяко захапване от кърлеж и даже не всяко захапване от инфектиран кърлеж води до зараза. Обикновено, с цел да се случи това, кърлежът би трябвало да е стоял впит в кожата в продължение на най-малко 24 часа.

Но има и рискови фактори , които предизвикват връщане на стомашно съдържимо от кърлежа в кръвта ни. Такъв фактор е необятно публикуваната процедура впитият кърлеж да се маже с олио или да се върти. Това е не просто неефикасен способ за премахване на животното, а даже покачва заплахата от заразяване.

Как се отстраняват

Ако не е допустимо да потърсим лекарска помощ, то са ни нужни пинсети с изострен връх.

Пинсетите с плоски краища са причина да стиснем коремчето на кърлежа и той да повърне, т.е. да ни болести. Трябва да хванем кърлежа с върха на пинсетите допустимо най-близо до кожата и гладко да го изтеглим на открито, без въртене, притискане и извъртане.
 Снимка 354183

След това е добре да го затворим добре в нещо и да го занесем за проучване, да вземем за пример в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Важно е да следим мястото за зачервяване, което може да се появи много по-късно - даже две и повече седмици след ухапването. Да следим температурата си и дали имаме подути лимфни възли - също.

Друг признак на инфекцията са болките в ставите. Някои лекари предлагат предпазен банкет на подобаващ антибиотик, преди да са се появили признаци на заболяване.

Според проф. Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ, в България множеството кърлежи по паркове и градинки са преносители на Лаймска болест или още борелиоза.
 Снимка 354181

Превенцията

За да се предпазим от неприятни прекарвания, е значимо да използваме репеленти , предопределени да отблъскват кърлежите, както и по опция да ограничим достъпа на неприятните кръвопийци до кожата си посредством уместно облекло - дълги панталони, които обгръщат добре глезена да вземем за пример.
 Растения, които гонят комарите далеко
Растения, които гонят комарите далеко

Лесно, на ниска цена и ефикасно

Трябва да имаме поради, че кърлежите не се спотайват единствено в тревата, а падат и от дърветата, където са пренесени от дивите животни - птици, катерици, мишки.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР