Пролетните януарски температури остават зад гърба ни, категорични са метеоролозите.

...
Пролетните януарски температури остават зад гърба ни, категорични са метеоролозите.
Коментари Харесай

Арктически студ и –13° ни сковават през уикенда

Пролетните януарски температури остават зад тила ни, безапелационни са метеоролозите. „ В края на седмицата се гответе за мразовито време. Дори през дневните часове стойностите на термометрите ще остават негативни “, безапелационни са те.

Този път захлаждането ще бъде съпроводено от превалявания от дъжд, а през уикенда в много региони на страната той ще минава в сняг, оповестява " Флагман ". Усещането за арктически мраз ще укрепва и вятърът, който ще духа от североизток. Неделя ще бъде най-студеният ден от седмицата, с минимални температури от към минус 13°. Максималните няма да надвишат –3°, а само в крайните югоизточни региони живакът ще успее да се качи до плюс 2°. Това са стойности към нормалните по този индикатор за средата на януари у нас, само че по-ниски от зимните температури, на които свикнахме досега. Според предварителните разбори на моделите студено, с температури към нормалните за януари, ще бъде и в първия ден на идната седмица, в понеделник.

Постепенно покачване на температурите ще стартира по-късно, към вторник-сряда през новата седмица. Известният климатолог доцент Георги Рачев предвижда, че аномалиите с времето ще продължат до края на месеца, само че тазгодишният януари ще бъде в пъти по-топъл от миналогодишния, когато тук-там живакът падна до рекордните –18°. За сметка на това снеговалежите до края на първия месец от годината ще бъдат постоянно срещано събитие, само че трайна снежна завивка ще се образува единствено в планинските региони, не и в равнините. „ Тази зима ще е радикално друга от предходната, когато най-студеното място на цялата Земя във връзка с температурната особеност беше на Балканския полуостров “, разяснява доцент Рачев. Той добавя, че толкоз неуверен януари като тазгодишния се случва един път на всяка петилетка, само че за сметка на това Малък Сечко щял да ни се реваншира. Януарският мраз ще се трансферира в първата половина на февруари, само че към края му живакът ще се вдигне до 16° над нулата, заключава климатологът.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР