Прокурорският син от Перник – Васил Михайлов, обвинен за побои,

...
Прокурорският син от Перник – Васил Михайлов, обвинен за побои,
Коментари Харесай

Що е то затворническа гривна и има ли тя почва у нас…

Прокурорският наследник от Перник – Васил Михайлов, упрекнат за побои, се връща в ареста. Проверка в Министерството на правораздаването е посочила, че Васил Михайлов е нарушавал домашния си арест и е излизал от жилището си. Когато той бе пуснат под домакински арест, той се е съгласил да му бъде сложена гривна на крайници, която да демонстрира дали нарушава мярка. А самият той призна, че е ходил на дискотека и че е нарушавал мярката си за неотклонение.

Какво съставлява електронната гривна, която следи къде е, и по какъв начин работи

От години към този момент Министерството на правораздаването разполага с устройства за електронно наблюдаване по план " Модернизиране на пенитенциарната система " - тъй наречените електронни гривни, посредством които у нас към този момент публично работи електронният мониторинг на правонарушителите.

Системата е израелска, а устройствата са два типа - на радиочестота и с GPS.

Гривните се слагат на глезена. От момента на стартирането на тази система у нас разполагаме с 250 комплекта, а към днешна също са толкоз, тъй като нямаме нови добити.

Кои са хората, които подлежат на наблюдаване:
- лишени от независимост, които са настанени в затворнически общежития от открит вид
- лица с наложени пробационни ограничения " ограничаване в свободното напредване " и " наложителна регистрация по сегашен адрес "
- лица с наложена мярка за неотклонение " домакински арест "

За да бъде сложена гривна, правонарушителят би трябвало да даде експлицитното си единодушие. Самата гривна най-общо съставлява уред и силиконова каишка, която е доста здрава, а работи на правилото на „ свинските опашки “. Поставя се един път.

Съгласяването да се носи гривна не носи бонуси за понижаване на наказването. Знае се, че положеният труд от лишените от независимост се зачита за понижаване периода на наказването, само че при гривната не е по този начин.

Като
бонус може да се регистрира и това, че, откакто се сложи гривната, правонарушителят, по отношение на който се реализира електронно наблюдаване на мярката " наложителна регистрация по сегашен адрес ", няма потребност да върви да се разписва при пробационен чиновник по заложения график - не по-малко от два пъти в седмицата.

Гривните се употребяват най-много за надзор на правонарушителите, по отношение на които са постановени ограничаващи ограничения или са сложени под „ домакински арест “.

Човекът има свободен режим на придвижване в избран часови диапазон. Примерно, би трябвало да си е у дома от 22 до 6 сутринта. Това се регистрира от тъй наречените гривни с радиочестотен режим на работа.

В дома на правонарушителя се слага базова станция, която се настройва да покрива избран радиус, в който той може да се движи. Ако излезе от обсег, системата подава сигнал. Самите гривни имат и алтернатива за контакт, тъй че правонарушителят ще бъде прочут за проблем и би трябвало да направи контакт с пробационния чиновник, с цел да изясни какво става.

Ако не стори това, ще бъде посетен на място от профилиран екип, който ще регистрира и протоколира нарушаването.

При първото такова нарушаване може и да му се размине, само че при наново и по преценка на инспекторите, нещата може да стигнат още веднъж до съд и да се промени ограничаващата мярка на правонарушителя с всички произлизащи от това наказания.

При втория тип наблюдаване, когато се употребява GPS гривна, със сателитен сигнал може да се откри когато и да е къде се намира правонарушителят.

Сигналите от гривните постъпват в надзорен център.

Всяко едно деяние, изключително през GPS следенето, се регистрира онлайн.

Така се наблюдава маршрутът на придвижване на лицето. При този вид наблюдаване може да се вкарат зони, които лицето не може да посещава. Така се лимитира достъпът му до избрани обекти. Това работи доста добре в случаи, когато става въпрос, примерно, за домашно принуждение и против агресорът е издадена ограничаваща заповед.

В досието на агресора, в случай че му е сложена гривна, се вкарват GPS координати на даден адрес с избрана разширена зона. И в случай че той влезе в нея, незабавно се регистрира. При неправда с лице, на което е сложена гривна, системата незабавно регистрира това.

След като се отработи казусът, системата демонстрира знак, който записва, че всичко е обикновено. Всичко се следи онлайн.

Ако има закъснение, то към този момент сигналът се отработва с посещаване на място.

Регионалните инспектори, които се занимават с лицата с гривни по места, също получават директна информация. Хората, сложени под електронен мониторинг, може да са на възраст сред 18 и 40 години.

Каквото и да се случи с гривната, тя е в непрекъснат контакт със системата. Загуба на сигнал, опит за намеса, всичко се регистрира, тъй че чиновниците в центъра незабавно схващат.

Системата, която е внедрена у нас, е същата, която употребяват в Съединени американски щати, Канада, Англия, Дания, Литва, Естония, Швеция и редица други страни.

Евентуални проблеми биха могли да са свързани със сателитния сегмент, който е подвластен от мобилните оператори и от покритието върху територията на страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР