Прокурорската проверка на Югозападния университет ще приключи на 20 март.

...
Прокурорската проверка на Югозападния университет ще приключи на 20 март.
Коментари Харесай

Има ли фалшиви оценки и дипломи от ЮЗУ - прокурорската проверка приключва на 20 март

Прокурорската инспекция на Югозападния университет ще завърши на 20 март. Тогава ще стане ясно осъществено ли е закононарушение или не.

Преди няколко месеца " По света и у нас " ви сподели по какъв начин преподавателят доцент Стефан Дечев откри, че подписът му под оценки, които в никакъв случай не е писал, е подправян. От просветното министерство споделиха, че след инспекцията им студентите, които не са положили изпити по специалността " Право " ще би трябвало да го създадат.

Ректорът проф. Николай Марин продължава да отхвърля, че има каквито и да било нарушавания.

" Не 80, а нито един студент няма да се явява на нови изпити. Няма да има промени и за дипломираните студенти, защото са изпълнени всички законови процедури. Няма подправени дипломи, няма подправени изпити, няма нанесени оценки, без да е положен изпит ", съобщи проф. Марин.

Не по този начин счита подалият сигнала доцент Стефан Дечев.

" Става дума за голям брой нелегитимни дипломи, които се дължат на събитието, че са приети оценки, които не е трябвало да бъдат признавани от друго образование и че става въпрос за образование в контролираната компетентност " Право " в съкратени периоди, които не са позволяват от закона за висшето обучение ", счита доцент Стефан Дечев, учител в Нов български университет.

На въпрос на депутата от " Възраждане " Цвета Рангелова просветният министър Галин Цоков напомни: има над 130 нарушавания, 80 от тях са в специалността " Право ". Липсват изпитни протоколи, липсват оценки, поправени са текстове с коректор, има неподписани оценки. Препоръката - дисциплинарни уволнения и студените от " Право " с непозволено взети изпити да ги положат.

" Според мен не просто тези изпити би трябвало да бъдат положени, би трябвало да се направи една задълбочена инспекция, защото Николай Марин е зам. декан на Правно-историческия факултет от 2011 до 2019 година и декан на същия факултет от 2019 до 2023 година. Няма по какъв начин това да стане без съдействието на Николай Марин ", добавя доцент Стефан Дечев.

Проф. Марин даде обещание на следващия ден да даде конференция със своята позиция по проблема. Бивши преподаватели на Университета пък написаха писмо до премиера, в което показаха, че измежду тестваните студенти адвокати за непризнати изпити и съкратени периоди е и брачната половинка на ректора. Написаха още, че в Университета се е възцарило еднолично ръководство.

" Основният извод е, че по старите инспекции на МОН от 2020 година насам не е направено нищо и министерството няма никакво съображение да се надява, че управлението ще накаже себе си поради новата инспекция ", счита доцент Стефан Дечев.

От Окръжната прокуратура в Благоевград през днешния ден показаха, че още в средата на декември са се самосезирали по случая. В момента откриват лица, отговарящи за документите при осъществяване на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и основните книги в Правно-историческия факултет. Проверяват данните на лица, получили дипломи без полагане на изпити. Извършват графични информации на автограф и почерк.

Проверката ще завърши на 20 март.

По тематиката работят: Елиана Димитрова и Миглена Медарова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР