Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу заместник-главния прокурор

...
Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу заместник-главния прокурор
Коментари Харесай

ВСС образува дисциплинарно производство срещу зам. главния прокурор

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет образува дисциплинарно произвеждане против заместник-главния прокурор Пламена Цветанова.
Още по темата
Предложението за това е направено с претекст нарушаване на етичния кодекс на магистратите. Самата Цветанова е изпратила писмо до колегията, с което желае да се запознае с претекстовете на правосъдния министър, който предлага дисциплинарката, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Цветанова изложените изказвания засягат освен персоналния й престиж и професионално достолепие, само че и престижа на прокуратурата като цяло. Тя декларира, че ще предприеме ограничения, с цел да отбрани правата си в границите на формирано дисциплинарно произвеждане, а след приключването му - и по правосъден ред .

Прокурорската гилдия върна на правосъдния министър Надежда Йорданова настояването на предшественика ѝ Иван Демерджиев да бъде формирано дисциплинарно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев.

Аргументите на Демерджиев бяха свързани с двукратния отвод на Иван Гешев и Пламена Цветанова да му дават информация за системата за инцидентно систематизиране на делата в държавното обвиняване.

Според члена на Висшия правосъден съвет Огнян Дамянов, Прокурорската гилдия не е способена да глоби Обвинител номер едно:

" Министърът на правораздаването, както чуваме и виждаме, също е много въодушевен за внасяне на разнообразни дисциплинарни оферти във връзка с основния прокурор. Единственото, което можем да създадем, е да върнем този изначално неспособен за нищо документ, да може да го конкретизира, да сезира способния орган - пленума на Висш съдебен съвет ".

На същото съвещание бе гласувано да стартират дисциплинарни производства и против тримата прокурори, работили по проблема " Осемте джуджета " . Решението на кадровиците касае Димитър Петров от Специализираната прокуратура, Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата.

Преди към месец стана ясно, че министърът на правораздаването е предложил на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарни производства против тримата прокурори. Техните дейности бяха разказани от Антикорупционния фонд. Също по този начин преди време, към този момент някогашният правосъден министър Иван Демерджиев съобщи, че става дума за дейности в болнично заведение, където с разрешението на тези прокурор са влизали нотариуси, които са правили разпоредителни покупко-продажби.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР