Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започва днес избор на

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започва днес избор на
Коментари Харесай

Втори опит: Избират 3 дни още шест прокурори за Кьовеши |

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет стартира през днешния ден избор на 6 европейски делегирани прокурори. Кандидатите са 21, те ще бъдат изслушани в два поредни дни, а на 10 септември ще е гласуването кои от тях да работят с Лаура Кьовеши. 

Това е втори опит страната ни да излъчи европейски делегирани прокурори, тъй като квотата за страната ни е 10. След края на първата процедура обаче   Европейската прокуратура утвърди единствено четирима от препоръчаните. Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши упорства за запълване на квотата.

В края на август и началото на септември от присъединяване в настоящия асортимент се отхвърлиха зам.-шефът на окръжната прокуратура в Бургас Светослав Маринчев и Вилислава Ангелова от спецсъда. 

Днес ще бъдат изслушани Анита Джамалова – заместник-административен началник на Окръжна прокуратура – Перник, Анна Алексова – прокурор в Софийска градска прокуратура, Атанас Атанасов – арбитър в Софийски градски съд, Бисера Калпакчиева – прокурор в Окръжна прокуратура – София, Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура и Виктор Тарчев – прокурор в Софийска градска прокуратура, Галина Господинова-Стефанова – арбитър в Софийски областен съд, Димитър Халачев – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, Елена Попова – арбитър в Специализирания углавен съд, Здравена Янева – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив и Ивайло Илиев – заместник-административен началник на Окръжна прокуратура – Кюстендил, заяви Висш съдебен съвет. 

Утре на ред са Ирина Арменова-Янчева – прокурор в Специализираната прокуратура, Карамфила Тодорова – арбитър в Софийски градски съд, Мария Тодорова – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, прокурорите от Софийска градска прокуратура - Милко Момчев и Николай Русинов, и Пламен Петков – административен началник на Районна прокуратура – Сливница, Радостин Петров – арбитър в Окръжен съд – Варна, Станислав Стойков – прокурор в Софийска градска прокуратура, Стоян Лазаров – заместител - административен началник на Военно-окръжна прокуратура – София и Яна Николова – прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен.

В рамките на 10 минути магистратите ще показват кандидатурата и претекстовете си за присъединяване и ще дават отговор на въпроси на членовете на Прокурорската гилдия. В рамките на чуването се прави преценка за уменията и качествата на претендентите, съгласно следните критерии - на практика опит в наказателното произвеждане на финансови, данъчни и стопански престъпления; опит в интернационалното съдействие по наказателно-правни въпроси и провеждането на трансгранични следствия, съгласно написаните в Регламента пълномощия за тясно съдействие и съвещания с други европейски делегирани прокурори; степента на познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз; статута и функционалностите на Европейската прокуратура; съблюдаване на високи етични стандарти; честност, дисциплина, умения за връзка и работа в екип, прецизират от Висш съдебен съвет. 

В петък Прокурорската гилдия ще подложи на настрана гласоподаване по азбучен ред всеки един от 22-мата претенденти, като членовете на Колегията имат право да гласоподават в поддръжка на повече от един претендент, само че не повече от броя на оповестените 6 места за европейски делегирани прокурори от България. За излъчените претенденти ще бъде известен Европейския основен прокурор посредством Министъра на правораздаването. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР