Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава днес и

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава днес и
Коментари Харесай

Прокурорската колегия и Гешев обсъждат сигнала на Сарафов срещу него

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) заседава през днешния ден и ще разиска сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов против основния прокурор Иван Гешев. Той бе изпратен
и в Софийската градска прокуратура. По-рано през днешния ден СГП излезе с позиция, в която твърди, че няма да се поддаде на въздействие и напън и всеки един прокурор извършва служебните си отговорности кардинално, отговорно и обективно, а малко по-късно бе обявено, че сигналът е разпределен на прокурор на инцидентен принцип, който ще направи инспекция.

Темата не бе в постоянния дневен ред на колегията, само че Калина Чапкънова предложи включването на сигнала в дневния ред. " Дневник " следи онлайн съвещанието на прокурорската гилдия.

Междувременно в края на предходната седмица шестима членове на същата гилдия - Георги Кузманов, Иван Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова внесоха п.

Това е трето подред искане за предварителното премахване на основния прокурор Иван Гешев, откакто през 2021 година и 2022 година то бе поискано поредно от двама служебни министри на правораздаването - Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. За първи път обаче отстраняването от поста на Гешев се желае от членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

 Прокурорската гилдия и Гешев разискват сигнала на Сарафов против него
© Лили Тоушек

В стимулираното искане до пленума на Висш съдебен съвет, подкрепящите до скоро Гешев обосноваха настояването за отстраняването му със събития, Техните претекстове са свързени с визитата на въпросния израелски специалист на мястото на случая по предписание на Гешев. Отново в петък, малко преди прокурорската гилдия да изиска отстраняването на Гешев,.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР