Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искане

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искане
Коментари Харесай

Сарафов поиска отстраняване на прокурора, който обвини Петьо Еврото за принуда

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще прегледа искане на и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов да в профил краткотрайно от служба прокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура.

Причината - Сулев е притеглен като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент.

Сулев е един от четиримата прокурори по следствието " Осемте джуджета ", който е събирал доказателства и за корупционни практики на магистрати в ресторанта на Петьо Петров.

Именно дейностите му по късото следствие в СРП през юни 2023 година се оказаха мотив за обвиняването против него.

Според обвиняването с дейностите си Константин Сулев не е извършил служебните си отговорности за да набави полза за някогашния основен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация против него в медийното пространство. Твърди се, че задачата е била да аргументи вреди на Петьо Петров и доверения му човек Кристиян Христов.

За следствието против Сулев се знаеше още от октомври 2023 година, когато Софийската градска прокуратура към този момент беше прекратила следствието за " Осемте джуджета ", а Иван Гешев беше отхвърлен като основен прокурор.

Това е вторият случай, в който прокуратурата упреква Константин Сулев и го отстранява от служба.

През септември 2017 година, месец откакто е нараснал в служба и минава от СРП в Специализираната прокуратура, основният прокурор Сотир Цацаров внася искане за отстраняването му от служба поради две следствия за кражба на електрически ток и за сводничество на млада жена.

Прокурорът е оневинен на три следващи инстанции заради липса на доказателства, само че процесът лишава три години.

През това време той няма право да работи като магистрат, възобновен е на служба едвам през април 2020 година - само че не в Спецпрокуратурата, а в СРП.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР