Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше предложила 7

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше предложила 7
Коментари Харесай

Европейската прокуратура одобри само двама кандидати за делегиран...

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) беше предложила 7 души. Останалите 5 обаче не са били утвърдени. Това са обвинителите от СРП Светослав Милушев и Валентин Ангелов, Бригита Байрякова (РП-Пловдив), Георги Балков (РП-Плевен), както и зам.-шефът на СРП Тодор Куюмджиев.

По предложение на Лаура Кьовеши техният брой би трябвало да бъде сред 10 и 15.Така свободните места за европейски делегирани прокурори са пет на брой.

Засега няма изясненост дали ПК на Висш съдебен съвет ще направи шести опит да попълни състава на ЕДП.

Подборът на делегирани европрокурори стартира преди съвсем три години и досега са извършени пет процедури, само че продължава да има свободни позиции.

След напускането на Елена Попова (тя беше арбитър в Специализирания углавен съд, а след закриването му беше преназначена в Административен съд София-град), Бойко Калфин (предпочете да се върне във Върховната касационна прокуратура) и избирането на Ивайло Илиев (прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил) за асистент на националния ни представител в Евроюст, българските делегирани прокурори останаха осем.

Първоначално беше планувано България да има 10 ЕДП. Припомняме, че претендентите за делегирани прокурори бяха определени през октомври тази година. Анна Каменова, Светослав Милушев, Валентин Ангелов, Моника Михайлова-Митова, Тодор Куюмджиев, прокурори в Софийска районна прокуратура, както и Бригита Байрякова, от Районна прокуратура - Пловдив и Георги Балков от Районна прокуратура - Плевен.

Междувременно европейският основен прокурор Лаура Кьовеши изиска броят на ЕДП в България да бъде повишен на 15 поради размера на работата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР