Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани следователя Иван Христов

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани следователя Иван Христов
Коментари Харесай

ВСС уволни следователя от Несебър, свързван с Митьо Очите

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет в профил следователя Иван Христов заради упражнявана от него комерсиална активност. Христов последно работеше в Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – гр. Бургас. С оглед на установената несъответственост Прокурорската гилдия, на съображение член 165, алинея 1, т. 7 освободи Иван Христов от длъжността „ следовател”, оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.

Колегията през днешния ден изслуша Христов по отношение на производството против него. Това обаче бе закрито за медиите.

Следователят е имал опция да разяснява отчета на Комисията по професионална нравственос към Прокурорската гилдия, с оглед съществуването на несъответственост при осъществяване на специалността.

Докладът е направен от Комисията по професионална нравственос по отношение на формирана кореспонденция по сигнал на прокурор Рени Кирилова от Специализираното звено „ Антикорупция “ при Софийска градска прокуратура за съществуване на несъответственост според член 195 от Закона за правосъдната власт във връзка с следовател Христов.

Явно той не е съумял да убеди прокурорската гилдия, че няма несъответственост.

Източник от прокуратурата разяснява, че Иван Христов евентуално ще апелира решението на Висш съдебен съвет пред Върховния административен съд, написа " Флагман ".

Засега не е напълно ясно и дали той ще получи няколко заплати, които следва да вземе при освобождение от системата, или по-скоро става въпрос за дисциплинарно уволняване, при което той няма право на обезщетение. По-вероятно е обаче второто, разясниха осведомени. Решението за това ще е на Висшия правосъден съвет.

Припомняме, че Иван Христов е упрекван за близки връзки с подземния необут Димитър Желязков-Митьо Очите. Следователят изпадна в недружелюбност предишното лято, когато основният прокурор Сотир Цацаров упрекна Христов в закононарушения. Той бе изместен от Несебър в Окръжния следствен отдел в Бургас. Христов обаче бе и краткотрайно отхвърлен от служба, като против него стартира и следствие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР