Публикация на Доналд Тръмп в социалните медии, маркирана от прокурорите в съдебно дело

...
Прокурорите в предстоящия процес срещу Доналд Тръмп поискаха ограничения върху
Коментари Харесай

Прокурорите в предстоящия процес срещу Доналд Тръмп поискаха ограничения върху това, което бившият президент може да каже публично по случая, след като сподели заплашително съобщение онлайн.

В документ късно в петък вечерта прокурорите казаха, че се опасяват, че г-н Тръмп може да разкрие поверителни доказателства.

Те оправдаха хода, цитирайки публикация от г-н Тръмп, споделена в петък, като казаха, че е насочена към хора, замесени в случая.

Но екипът на г-н Тръмп настоя, че публикацията е насочена към политически опоненти.

В социалната мрежа Truth г-н Тръмп написа „АКО ТИ ТРЪГНЕШ СЛЕД МЕН, АЗ ИДВАМ СЛЕД ТЕБ!“ в петък следобед, само ден след като се призна за невинен по четири обвинения в делото за предполагаема изборна измама.

Обвиненията - които включват заговор за измама на САЩ, подправяне на свидетел и заговор срещу правата на гражданите - произтичат от действията на бившия президент след изборите през 2020 г., включително около бунта на Капитолия на 6 януари.

Тръмп се пледира за невинен по обвиненията за изборите през 2020 г. Тръмп кандидатства ли за президент най-вече за да избегне затвора? Колко големи са правните проблеми на Доналд Тръмп?

В своето досие офисът на специалния прокурор Джак Смит каза, че публикацията поражда опасения, че г-н Тръмп може да разкрие публично секретни материали, включително преписи от голямото жури получени от прокурорите.

Отбелязвайки, че г-н Тръмп има история на нападения срещу съдии, адвокати и свидетели срещу него, офисът на г-н Смит предупреди, че поведението му може да има „вредно възпиращо въздействие върху свидетелите или неблагоприятно въздействие върху справедливото правораздаване в този случай“.

Републиканецът вече се нахвърли срещу специалния прокурор, като каза пред тълпа от поддръжници в Алабама в петък, че г-н Смит е „побъркано човешко същество“ и „а лош човек".

В декларацията се добавя, че публикацията от петък „конкретно или косвено“ се отнася до лицата, участващи в наказателното дело срещу него.

Той добави, че заповедта, която те търсят - известна като защитна заповед - няма да бъде "прекалено ограничителна", заявявайки, че не е попречила на г-н Тръмп и неговите екип, който обсъжда случая в медиите и ще му позволи достъп до открити материали за използване в негова защита.

„Всичко, което предложената заповед има за цел да предотврати, е неправилното разпространение или използване на материали за открития, включително за обществеността“, се казва в подаването.

Съдия Таня Чуткан даде на правния екип на г-н Тръмп срок до 17:00 часа местно време в понеделник, за да отговорят на подаването. Адвокатите на г-н Тръмп поискаха още три дни, но съдията отхвърли искането им.

В изявление, малко след подаването, говорител на г-н Тръмп защити социалните медии пост и настоя, че е бил насочен към политически опоненти.

"Цитираната публикация Truth е определението за политическа реч", се казва в изявлението, добавяйки, че е в отговор на "нечестни групи със специални интереси" и политически действия комитети, които го атакуват.

Съдия Чуткан, известен хардлайнер по дела срещу обвинени в участие в бунтовете на Капитолия, се очаква да призове адвокати от двете страни на 28 август, за да обсъдят определянето на дата на процеса.

Прокурорите вече казаха, че делото би имало полза от бърз процес.

Но г-н Защитникът на Тръмп Джон Лауро каза, че екипът му ще се нуждае от повече време, за да се подготви. Той каза, че графикът на прокуратурата е „донякъде абсурден“, като се има предвид, че самото разследване е отнело три години.

Г-н Тръмп сега е изправен пред пет предстоящи процеса – три наказателни процеса, които включват случаят с класифицирани документи, случаят с мълчаливите пари и тези изборни такси; и два граждански процеса за бизнес практики и предполагаема клевета на жена, която го обвини в изнасилване.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР