Прокурорите в България осъзнават "необходимостта от провеждане на съдебна реформа"

...
Прокурорите в България осъзнават "необходимостта от провеждане на съдебна реформа"
Коментари Харесай

Прокурорите вече подкрепят съдебната реформа и искат да бъдат активен участник в нея

Прокурорите в България осъзнават "необходимостта от осъществяване на правосъдна промяна " и заявяват "категоричната си воля " да не бъдат "пасивен наблюдаващ, а деен участник в тези жизненоважни за цялото ни общество процеси ".

Това се споделя в отворено на Асоциацията на прокурорите в България, публикувана в понеделник, и адресирана до правосъдната министърка Надежда Йорданова и парламентарната правна комисия.

Позицията на съсловната организация на обвинителите става факт няколко дни, откакто за публично разискване план с промени на Закона за правосъдната власт.

Основният приоритет в него е закриването на профилираните съдилища и прокуратури, което залегна още в съдружното съглашение за сформиране на държавното управление на "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България ".

Подобен план беше обсъждан и в предходния парламент, когато стигна до. Тогава ГЕРБ, Движение за права и свободи и управлението на прокуратурата се оповестиха срещу закриването на профилираното правораздаване, заявявайки, че това е в полза на ", които имат обилни финансови благоприятни условия, които са придобили по незаконен метод ".

Сега прокурорската асоциация не застава намерено против тази мярка, само че зявява, че няма метод "една промяна да бъде вярно извършена, в случай че се базира само на блян към заличаване и негативизъм, в случай че не стъпи на постигнатите до този миг позитивни неща и безспорни постижения, в случай че зад нея са скрити конюнктурни политически и/или стопански цели и ползи ".

"Апелираме в процеса на реализиране на правосъдната промяна да бъде дадена опция за интензивно присъединяване и на българските прокурори, които със своите професионални познания и експертен капацитет могат да допринесат извънредно доста за усъвършенстването на законодателството, за възстановяване действието освен на правосъдната система в частност, само че и на цялостната битка с престъпността в нашата страна ", се споделя в писмото на организацията.

Неотдавна шефът на националното разследване Борислав Сарафов прикани следователите също да бъдат включени в работните групи, които приготвят промени на в Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР