Прокурорите твърдят, че Кен Пакстън е злоупотребил с длъжността си и е предал избирателите, докато започват заключителните аргументи по импийчмънта

...
Членовете на Камарата на представителите на Тексас, водещи усилията за
Коментари Харесай

Членовете на Камарата на представителите на Тексас, водещи усилията за импийчмънт на Кен Пакстън, казаха, че републиканският генерален прокурор е злоупотребил с длъжността си и е предал както избирателите, така и консерваторите, които са работили за него, докато изнасяха заключителните изявления в петък в двуседмичния процес за импийчмънт на Пакстън пред щатския Сенат.

„Той може да твърди, че е един от нас. Но за разлика от държавните служители тук днес, той не зачита принципите на честта и почтеността“, каза републиканският щатски представител Андрю Мър, председателят на мениджърите по импийчмънт в Камарата, каза в петък сутринта.

Адвокатът на Пакстън, Тони Бъзби, междувременно описа случая на Камарата като „шега“, мотивирана от разриви в Републиканската партия, която доминира във всички клонове на правителството на Тексас.

„Единственото доказателство, което имаме в този случай е, че те не харесват Кен Пакстън“, каза Бъзби.

Пакстън беше отстранен от длъжност, след като през май Камарата гласува импийчмънт му. Ако бъде осъден, той ще бъде отстранен за постоянно, а Сенатът на щата ще проведе отделно гласуване дали да му забрани да кандидатства отново за поста.

 Тексаският генерален прокурор Кен Пакстън говори преди митинг, проведен от бившия президент Доналд Тръмп, в Робстаун, Тексас, на 22 октомври 2022 г. Тексаският генерален прокурор Кен Пакстън говори преди митинг, проведен от бившия президент Доналд Тръмп, в Робстаун, Тексас, на 22 октомври 2022 г. Отидете на Nakamura/Reuters/File

Двуседмичният процес в Капитолия на щата Тексас в Остин приключи в петък, когато и ръководителите на Камарата на представителите по импийчмънт, и правният екип на Пакстън получиха по един час за заключителни аргументи. Пакстън се появи в залата на щатския Сенат за първи път, откакто внесе пледовете си за невинен в първия ден на процеса.

За да отстранят Пакстън от поста, 21 от 30-те сенатори с право на глас – съпругата на Пакстън, Анджела, е щатски сенатор, но не може да гласува – трябва да признаят главния прокурор за виновен по поне един от 16-те члена на импийчмънт, повечето от които произтичат от обвинения, че е злоупотребявал с длъжността си, за да облагодетелства приятел и дарител Нейт Пол.

Лейтенант-губернаторът Дан Патрик, републиканец, който ръководи процеса, каза, че репортери и членове на обществеността ще получат поне 30 минути предизвестие, когато сенаторите излязат с присъди.

„Нямам представа колко дълго журито ще обсъжда. Може да са часове; може да са дни - каза Патрик.

Той инструктира сенаторите да избягват обсъждането на процеса за импийчмънт извън техните обсъждания или да вземат под внимание каквато и да е информация, различна от представената по време на процеса – включително избягване на медийно отразяване.

„Може да не гледате телевизия. Може да не гледаш телефона си“, каза Патрик.

Ходът на Камарата на представителите на Републиканската партия за импийчмънт на Пакстън последва искането на главния прокурор за 3,3 милиона долара държавни средства за уреждане на дело с лица, подаващи сигнали – високопоставени бивши служители, които казаха, че са били неправомерно уволнени, след като са докладвали за предполагаемото му нарушение.

Мър, един от ръководителите на Камарата на представителите по импийчмънт, каза, че неговата камара е „открила безпрецедентна злоупотреба в офиса на главния прокурор на Тексас“.

 На тази снимка от май 2023 г. главният прокурор на щата Тексас Кен Пакстън прави изявление в офиса си в Остин, Тексас. На тази снимка от май 2023 г. главният прокурор на щата Тексас Кен Пакстън прави изявление в офиса си в Остин, Тексас. Ерик Гей/AP

„Той многократно изискваше неговите висши заместници да действат като лични адвокати на Нейт Пол, а не като адвокати на държавата“, каза Мър за Пакстън.

„Неговите адвокати дойдоха тук и се опитаха да нормализират поведението му“, каза Мър. „Те искат да повярвате, че няма нищо лошо в това г-н Пакстън да пренебрегне многократните предупреждения на своя старши персонал относно Нейт Пол.“

Коментарите на Murr и Buzbee дойдоха в началото на това, което може да продължи до два часа заключителни изявления.

Мър говори за по-малко от 10 минути. Адвокатите на Пакстън бяха планирани да получат един час за заключителните си аргументи, последвани от още 50 минути за мениджърите по импийчмънта на Камарата.

Бъзби, адвокатът на защитата на Пакстън, започна заключителната си реч, като описа усилията за импийчмънт като „политически лов на вещици“ срещу неговия клиент „без доказателства“.

„Ако това може да се случи на него, може да се случи на всеки“, каза той.

„За какво става въпрос в този случай?“ Бъзби попита щатските сенатори. „Не става въпрос за нищо. Не става въпрос за нищо.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР