Прокурорите избират днес свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
Прокурорите избират днес свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

По двама за място: Прокурорите избират свои представители за ВСС

Прокурорите избират през днешния ден свои представители във Висшия правосъден съвет (ВСС) на Общо заседание, с което завършват изборите за 11-членната професионална квота в Съвета.

Кандидатите от Прокурорската гилдия са 8, а местата - 4. Процедурата за техния избор е същата както при съдиите и следователите - първо претендентите ще бъдат изслушани, а идната седмица ще се организира гласуването. Тази събота те ще показват концепциите си и ще дават отговор на въпросите на сътрудниците си и на неправителствени организации.

Сред претендентите са заместникът на основния прокурор Иван Гешев - Красимира Филипова, европейския делегиран прокурор Станислав Стойков и ръководителят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов.

Новият състав на Висш съдебен съвет би трябвало да встъпи в служба при започване на месец октомври, когато изтича мандатът на в този момент настоящия състав на органа. Бъдещо му обаче към този момент остава неразбираемо поради политическата конюнктура в страната - Народното събрание към момента не е почнал процедура, въпреки срокът за началото ѝ от дълго време стартира да тече. Опитът на ръководителя на Комисията по правни въпроси в Народното събрание да организира съвещание за разискване на правила се провали малко преди да бъде гласуван вота на съмнение против държавното управление.

Миналата седмица съдиите избраха своите представители във Висш съдебен съвет след наново гласоподаване, защото нито един от 15-имата претенденти не получи повече от половината гласове при първия избор.

Право на присъединяване в Общото заседание имат 1 513 прокурори като 1 410 от тях са декларирали електронно гласоподаване.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР