Прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП) отделиха материали от образуваното

...
Прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП) отделиха материали от образуваното
Коментари Харесай

Разследват висши полицаи за служебно престъпление по Булгаргаз

Прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП) отделиха материали от формираното досъдебно произвеждане по случая с " Булгаргаз " с оглед данни за осъществено закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс от висшестоящи чиновници от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП).

Член 282 гласи: " Длъжностно лице, което наруши или не извърши служебните си отговорности, или надвиши властта или правата си за да набави за себе си или за другиго полза или да аргументи другиму щета и от това могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия, се санкционира с отнемане от независимост до пет години, като съдът може да постанови и отнемане от правото по член 37, алинея 1, точка 6, или с пробация ".

След разбор на материалите по делото наблюдаващите прокурори са открили направени докладни мемоари по отношение на инспекция по кореспонденция по разказа на ГДНП с сложени върху тях ръкописни резолюции с напътствие за започване на досъдебно произвеждане и задържане на разположение за 24 часа.

В тази връзка от държавното обвиняване са счели, че е нарушена наредбата на член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, според която горестоящите ръководители на проверяващите органи " нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието ".

Предвид горното относимите по случая материали са отделени и е стартирана инспекция за определяне на всички съответстващи условия.

От Софийската градска прокуратура разпространиха копие от резолюциите със заличени данни:
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР