Прокурори от няколко държави се събраха на конференция в София,

...
Прокурори от няколко държави се събраха на конференция в София,
Коментари Харесай

Прокурори от няколко държави обсъждат правната рамка на борбата срещу речта на омразата

Прокурори от няколко страни се събраха на конференция в София, с цел да обсъдят правната рамка на противодействието и битката против речта на омразата. Темата е част от провеждащата се в София двудневна интернационална конференция " STOP HATE SPEECH ", отдадена на езика на омразата, проведена от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация.

 Иван Гешев: Злото стартира с тирада на омразата, има възобновление на антисемитизма и ксенофобията Виж още

Нуждата от общовалидна европейска формулировка за понятието " език на омразата " обоснова пред присъстващите Мено Еттема от Антидискриминационния отдел към Съвета на Европа, заяви Българска телеграфна агенция. Той акцентира, че някои национални управляващи към този момент са основали специфични звена, които се борят против деянията на език на омразата.

Главният прокурор на немската провинция Северен Рейн Вестфалия - Маркус Хартман, показа своя опит в следствието на закононарушения, свързани с тирада на омразата и акцентира, че в нашето съвремие те са свързани най-вече с онлайн пространството. Според него тематиката е сензитивна, защото управляващите би трябвало да противодействат само на нарушаванията на закона, без да позволяват " гонене на мнението " на хората.

Главният прокурор на Литва Нида Грунскене показа, че наказателната политика не трябва да бъде единственият инструмент за противопоставяне на деянията на омразна тирада, а за това са нужни още обществени и просветителни ограничения.

В полемиката своя опит споделят още заместител републиканският прокурор на Сърбия Тамара Мирович, ръководителят на прокуратурата на Одеска област в Украйна Сергей Костенко, както и висши прокурори от Словакия и Словения.

Форумът ще продължи на 6 декември, когато участниците ще дискутират по тематиката за закононарушенията, свързани с дискриминационен претекст.

В събитието, с изключение на основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, вземат участие още висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, университетските среди, правозащитници, както и цивилен деятели. Основната цел на конференцията е да сътвори платформа за продан на опит и положителни практики, които да спомогнат за дейно и навременно противопоставяне на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и против подбуждането и осъществяването на закононарушения от ненавист.

Събитието откри основният прокурор Иван Гешев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР