Прокурорът Никола Гратери живее от 30 г. под охрана, не

...
Прокурорът Никола Гратери живее от 30 г. под охрана, не
Коментари Харесай

Магистратът, който прати 334-ма от Ндрангета в затвора, e по-надзираван от самите мафиоти

Прокурорът Никола Гратери живее от 30 година под защита, не се къпе в морето

“Hе пропътувам и 10 метра без защита, не се окъпвам в морето от 15

години, на полето карам трактор, обкръжен от сътрудници. Живея непрекъснато в “Биг Брадър ”, в който не съществува никакъв персонален живот. Ако би трябвало да се срещна с някого, подготвям салатка от домати у дома. ”

Така Никола Гратери обобщава живота, който е заставен да води от 1989 година, пред италианския вестник “Фолио ”. Със сигурност това е най-известният магистрат, който се бори с най-мощната мафия в наркотрафика в света – Ндрангета. От 30 години Гратери е под 24-часова защита, защото животът му е непрестанно в заплаха поради следствията против членовете на калабрийската мафия. От близо 4 година Гратери оглавява прокуратурата “Антимафия ” в Катандзаро, или в сърцето на Ндрангета.

Неотдавна Гратери се разписа върху най-голямата интервенция, реализирана в миналото против Ндрангета, в която имаше и българска връзка. След заповед на Никола Гратери бяха осъществени 334 ареста на членове на калабрийската мафия и свързани с нея представители на бизнеса, политиката, финансите. Сред поставените под домакински арест беше и 38-годишната българка

Живка Димитрова,

упрекната, че е

подставено лице на

един от клановете

на Ндрангета

в Сант Онофрио.

Гратери е роден преди 61 години в Джераче, до Реджо Калабрия. Той е трето от петте деца на Франческо Гратери, който има магазин за хранителни артикули. Никола приключва право в Катания. Веднага по-късно постъпва на работа в магистратурата. Смята за собствен плюс обстоятелството, че като дребен е израснал дружно с децата на мафиотските босове. Много постоянно е ритал топка със същите хора, които по-късно арестува като магистрат. 

Когато преди време стартира работа като съдия-следовател в Локри, Калабрия, едно от водените от него следствия довежда до арестуването на локален социалист, зам.-председател на калабрийския районен съвет. Един ден

изстрели пронизват

вратата на жилището

на годеницата

на Гратери

След това тя получава телефонно известие “Вие се омъжвате за труп ”. Малко по-късно обаче момичето се врича във безконечна честност на Гратери и през днешния ден е негова брачна половинка. Гратери има двама синове.

През 2005 година тайните служби на карабинерите откриват в Джоя Тауро, Калабрия, оръжеен боеприпас – ръчни бомби, калашник, еластичен детонатор и други, които трябвало да послужат за атентат против Гратери. Магистратът е получавал и доста други смъртни закани, само че всичко това не го разколебава.

Как се живее под непрекъснатия контрол на сътрудници, които бдят за сигурността ти?

“Охраната не е обществен статус, по тази причина оня, който я има, би трябвало да изпитва почит. Когато видя някой, който всяка вечер вечеря на ресторант, а след това си разрешава и напитки на бар, върви на кино, на мач, се запитвам дали не го е боязън ”, споделя Гратери. Според него оня, който излиза умерено всяка вечер на открито, може да мине и без защита.

Днес Ндрангета е

най-мощната и богата

мафия в света

Тя е и международен водач в трафика на дрога. В западния свят е най-добре проведената мафия по две аргументи – поради кръвната връзка сред членовете ѝ и желязното спазване на разпоредбите. Родствената връзка сред членовете е нещо като циментна заварка в хубавичко конструкция на организацията. Обикновено една локална единица (локале) включва 2 или 3 семейства от традиционен вид. Младият стажант минава образованието си, без да задава никакви въпроси. Ако му заповядат да убие и той попита за какво, се отхвърля мигновено. За разлика от неаполитанската Камора Ндрангета е доста по-силна, тъй като изисква тотално съблюдаване на разпоредбите, твърди Гратери. 
Според него Ндрангета

разполага със

личен кодекс

и арбитражен съд,

в който се правят процеси, само че на едно-единствено правосъдно равнище. Тогава се явяват бранителят, прокурорът, юристът на обвиняването. И там се дават доказателства в интерес на обинението, а в края на “съдебния ” спор се издава присъда, която влиза в деяние незабавно.

“Ндрангетистът е интегралист. Той прави безапелационен избор на “фронта ”. Иначе е един паразит, който живее на гърба на работещите, един непрокопсаник, който те целува и прегръща, а зад тила ти стреля по теб ”, убеден е магистратът.

За една локална единица на Ндрангета

четирима убити

годишно са нещо като

норма, физиологичен

най-малко

Магистрат, който занулява с следствието си цяла фамилия или клан от Ндрангета, слага живота си на карта. Въпреки по-голямата си мощност на международно равнище обаче Ндрангета е по-малко известна в медиен аспект от неаполитанската Камора. За черната популярност в международен мащаб на Камората доста спомогна публицист от рода на Роберто Савиано, до момента в който Ндрангета не разполага с сходен “популяризатор ”.

Днес италианските процеси против мафията са измежду най-бавните в света, тъй като се организират без обвинените в съда. Преместването единствено на един арбитър на друго място или работа значи, че целият развой би трябвало да стартира от нулата. От това следва, че 40 или 50 очевидци, които към този момент са били изслушани, би трябвало да бъдат изслушани отначало. Гратери е уверен, че позволяването на видеозаписи при свидетелстването би означавало орязване на време и разноски. С други думи, с технологиите може да се реализира триумф при използването на наказателния кодекс при упрекнатите за мафия. Днес в Италия

всеки ден

4000 карабинери

се занимават единствено

с разнасяне на

правосъдни призовки

Какво на процедура значи за сметките на страната един правосъден развой против мафията? 

Освен всичко друго и планина от хартия, която се натрупа в прокуратурата. Да вземем да вземем за пример арестите за наркотрафик. Всеки път, когато даден прокурор разгласи осъществяването на 500 ареста за наркотрафик, това значи, че е подписал 500 заповеди за задържане, всяка от които е от хиляди страници. Само това коства на страната 30 000 - 40 000 евро за хартия, тонер и разноски към петимата карабинери, които се занимават единствено с правене на фотокопия.

Какво предлага

по този мотив

Гратери?

Всяко правосъдно дело да може да се разтовари в единствен цифров вид в таблет разполагаем единствено на арестувания и с благоприятни условия единствено да получава, а не и да праща – по този начин биха се икономисали голямо количество хартия и пари. По този метод обвиненият може да получава всичките си документи в хода на целия развой и до края на престоя си в пандиза.

Никола Гратери мечтае един ден след десетина години,

когато излезе

в пенсия,

да може да кара

трактора си

на равнищата, без върху него да са ориентирани погледите на сътрудници от защитата. Днес обаче за него съществува само работата му, защото той води война против Ндрангета, както споделя пред “Фолио ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР