Прокурорът и член на ВСС Калина Чапкънова коментира в предаването

...
Прокурорът и член на ВСС Калина Чапкънова коментира в предаването
Коментари Харесай

Прокурор Калина Чапкънова: Съдейки по пораженията по околните дървета, взривът не е бил само за сплашване на Гешев

Прокурорът и член на Висш съдебен съвет Калина Чапкънова разяснява в предаването " Офанзива " по " Нова Нюз " случая с кортежа на основния прокурор Иван Гешев.

" Съдейки по провалите по близките дървета, гърмежът не е бил единствено за заплашване на Гешев. За да бъдат привлечени задгранични специалисти би трябвало да се касае за тежки закононарушения, които изначално демонстрират фактическа трудност - каузи за тероризъм, за трафик на хора и опиати, пране на пари. Опитът за нападение против основния прокурор е дело с такава трудност ", сподели Чапкънова.

" Аналитичният потенциал на " Европол " беше употребен и по делото за атената на летище " Сарафово ". Те могат да дадат насоки за процесуални дейности ", изясни тя. И добави, че е неприемливо представител на изпълнителната власт да желае оставката на някой от законодателната власт, визирайки случая с Борислав Сарафов и ПП-ДБ.

По думите ѝ дали интернационалните специалисти да бъдат привлечени е в компетентността на проверяващите или наблюдаващия прокурор по съответното дело. " Той е външен наблюдаващ, само че не може да бъде в качеството на специалист по делото. За какъв брой време се изготвя експертиза зависи от въпросите, заложени към вещото лице. Може да бъде предоставена и на няколко лица, интервалът на правене не може да е извънредно къс ", уточни Чапкънова. И посочи, че препоръчаните промени в Наказателно-процесуален кодекс не са правосъдна промяна, а такава би трябвало да включва промени в разнообразни закони.

" Всеки прокурор би могъл да следи произвеждане, по което причинител е основния прокурор. Може да се планува правосъден надзор на актовете на този прокурор. Магистратите би трябвало да бъдат уверени в разделянето на Висш съдебен съвет и процедурата да бъде ясна ", предложи Чапкънова.

Относно атентата на летище " Сарафово " тя разясни, че в случай че атентаторът е съумял да сложи взривното вещество в багажното поделение на рейса, вредите са щели да бъдат доста по-големи. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР