Прокурор Недялка Попова. Снимка: Traffic News ДПС ще подаде сигнал

...
Прокурор Недялка Попова. Снимка: Traffic News ДПС ще подаде сигнал
Коментари Харесай

ДПС подава сигнал срещу прокурорката, обявила исляма за заплаха за страната


Прокурор Недялка Попова. Снимка: Traffic News

Движение за права и свободи ще подаде сигнал до прокуратурата против обвинителката Недялка Попова, наблюдаваща делото за проповядване на религиозна ненавист против Ахмед Муса и 12 имами, оповестиха в понеделник от партията, цитирайки ръководителя ѝ Мустафа Карадайъ.

Прокурор Попова даде в петък скандално изявление пред пловдивски уебсайт, в което безусловно разгласи мюсюлманите в България за опасност за националната сигурност и позволи, че Турция може да заплаши териториалната целокупност на страната ни.

Повод за изказването ѝ станаха пледоариите по делото против Муса и имамите пред Пловдивския апелативен съд. Както е известно, делото е на втора инстанция, откакто бе върнато от Върховния касационен съд (ВКС) през 2016 година поради редица нарушавания, в това число липса на изясненост в какво се показва недемократичността на идеологията салафизъм, изповядвана от обвинените.

" В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме съображение да мислим, че те ще станат по-малко. Точно противоположното. И с идването в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът ще се усилва. Когато стане 30%, страната ни към този момент е застрашена ", съобщи Попова пред уеб страницата " Трафик Нюз ", от чийто думи стана още ясно, че държавността е застрашена и поради наклонността мюсюлмани да заемат обществени постове.

" Думите на прокурора удостоверяват нашата оценка, направена още преди 8 години, че делото е политически развой на напън и преса върху нас... Ако е нужно, знаем по какъв начин и можем да създадем още, само че дано забележим дейностите на прокуратурата ", разяснява водачът на Движение за права и свободи на партиен протест в село Корница.

Карадайъ напомни, че прокуратурата по този начин и не предприе дейности против съпредседателя на " Обединени патриоти " Валери Симеонов, който си разреши да дърпа възрастни дами на българо-турската граница в опит да ги спре да гласоподават на парламентарния избор преди година. Впоследствие прокуратурата образува инспекция, която завърши с отвод за формиране на дело поради липса на доказателства.

" Единият, който му виждаме дейностите през медиите и другото, което се случва 8 години с нашите имами. Това е разликата ", добави по този мотив лидеът на Движение за права и свободи, съгласно който в тези случаи държавното обвиняване е демонстрирало двоен критерий.

Междувременно от " Да, България " също показаха възмущението си от държанието на прокурор Попова, призовавайки прокуратурата да ревизира дали изявлението ѝ е достоверно и в случай че това е по този начин, на обвинителката да бъде потърсена отговорност.

" Призоваваме Комисията по професионална нравственос на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, неотложно да извърши инспекция за сходство на държанието на магистрата с условията на Кодекса за етично държание на българските магистрати и да предприеме всички нужни дейности за налагане на плануваните за това наказания. Недопустимо е в 21 век, в европейска България, представители на държавната власт да разделят българските жители по набожен симптом ", се споделя в позиция на районната конструкция на " Да, България " в Рибново по случая.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР