Прокурор Константин Сулев от Гоце Делчев, който работи вСофийската районна

...
Прокурор Константин Сулев от Гоце Делчев, който работи вСофийската районна
Коментари Харесай

Прокурорът от Гоце Делчев К. Сулев на съд за длъжностно престъпление! Искал да предпази главпрокурора Ив. Гешев и да навреди на Петьо Петров- Еврото

Прокурор Константин Сулев от Гоце Делчев, който работи вСофийската районна прокуратура (СРП) е пратен на съд за длъжностно закононарушение, с което желал да защищити някогашния основен прокурор Иван Гешев и в това време да навреди на търсения някогашен следовател Петьо Петров-Еврото

Според обвиняването прокурорът е направил закононарушението от 30 май до 1 юни предходната година с пет действия. Прокуратурата твърди, че Сулев нарушил, а също по този начин и не извършил свои служебни отговорности, с цел да набави полза за Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация против него в медиите, както и за да аргументи щета на Петьо Петров и на Кристиян Христов. Христов е един от забърканите в схемата „ Осемте джуджета “ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови.

Лекс. бг напомня, че предходната година той беше задържан преди да даде конференция, на която обещаваше да направи разкрития за връзките си с Петьо Петров и някогашната му брачна половинка Любена Павлова. Признанието му пристигна след роман на Павлова пред „ Антикорупционния фонд “, която пък сподели, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до някогашния към този момент основен прокурор Иван Гешев. Христов пък сподели, че работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „ какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т. н “.

Обвинението, за което в този момент прокурор Сулев ще бъде изправен пред съда, планува от 1 до 8 години затвор, като съгласно прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия – нелегално засягане правата на жители и уронване престижа на прокуратурата.

До него се стигна след инспекция на Софийската градска прокуратура (СГП) на работата на Сулев и на още няколко прокурори от СРП, които работили по делото против Петьо Петров, включително и на активността на някогашния към този момент началник на районната прокуратура Невена Зартова.

СГП открила, че делото против Петров е било формирано след посещаване на Зартова в кабинета на Иван Гешев, до момента в който към момента беше основен прокурор. След това тя се самосезирала по обява в медия, в която имало фотография пред ресторант „ Осемте джуджета “ на Петров с и. ф. основния прокурор Борислав Сарафов.

Установено било още, че делото не е трябвало изобщо да бъде следено от СРП, а от градската прокуратура поради изказвания за забъркани магистрати. Освен това следствието било водено целеустремено в избрана посока, обвързвана със събиране на данни за магистрати, като по него били давани и устни разпоредби, с цел да се дискредитират избрани лица от правосъдната система. Целенасочено и съзнателно делото не било изпратено неотложно на СГП, без значение че е било изтънчено. Вместо това, след дълготрайно отсрочване, най-сетне делото е било изпратено на ВКП, а не на градската прокуратура.

В резултат на това против Невена Зартова беше формирано дисциплинарно произвеждане, а Константин Сулев беше упрекнат в осъществяването на длъжностно закононарушение.

За останалите прокурори, работили по делото против Петров, заключението на СГП е, че не са направили закононарушение.

Грета Георгиева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР