Прокурор Емилия Русинова © Анелия Николова Още по темата Прокуратурата

...
Прокурор Емилия Русинова © Анелия Николова Още по темата Прокуратурата
Коментари Харесай

Провали се изборът за ръководител на апелативната спецпрокуратура

Прокурор Емилия Русинова

© Анелия Николова Още по тематиката
Прокуратурата ревизира Кирил Домусчиев

Софийската градска прокуратура е поискала събаряне на данъчната и осигурителна загадка за ръководителя на КРИБ
3 юли 2018
Прокурорът по КТБ Иван Гешев ще е новият заместител на Цацаров

Назначението е първият по-голям ход в разбъркванията в държавното обвиняване, свързани с края на мандата на основния прокурор
29 юни 2018
Делото против Огнян Донев още веднъж се отсрочи по искане на прокуратурата

Обвинението изиска време, с цел да прочете документи, които попадат в преписката по делото от 2012 година
16 май 2018
Без спор Висш съдебен съвет одобри оставката на ръководителя на СГП Христо Динев
8 юни 2016
Защо градският прокурор на София подаде оставка

Напускането на Христо Динев е предизвестено и се очакваше от близо година
30 май 2016 Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) не избра началник на основната Апелативна профилирана прокуратура, плануван за сряда.

В деня на избора стана ясно, че любимецът за поста - градският прокурор на София Емилия Русинова, е подала заявление, че се отдръпва от конкуренцията заради персонални аргументи. Преди това на два пъти изборът се отсрочи заради невяването на Русинова по болест и отново по персонални аргументи. Другият претендент - следователят Бойко Атанасов, не получи нито един глас и всички 10 членове на колегията гласоподаваха " срещу ".

Постът е значим, тъй като Апелативната спецпрокуратура реализира директен контрол върху по-долната инстнация - Специализираната прокуратура, която получи мандат да работи освен по каузи, свързани с проведената престъпност, само че и за корупция по високите етажи на властта - министри, депутати, магистрати, кметове и така нататък

Прокурори от разнообразни равнища на държавното обвиняване разясниха пред " Капитал ", че проваленият избор е признак за разбъркването на лобитата в държавното обвиняване, предизвикано от отслабващата власт и въздействие на основния прокурор Сотир Цацаров в края на мандата му.

Апелативната спецпрокуратура остана без управление откакто през март тази година Даниела Попова подаде оставка - също по персонални аргументи. Попова е считана за доближена до зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който е в прикрит спор с Цацаров от близо две години. Тогава като любимец за нейн правоприемник се открои шефката на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова, която обаче в този момент се отдръпна от конкуренцията. Прокурори разясниха пред " Капитал ", че повода за решението й е спор със зам.-главния прокурор Иван Гешев, който следи работата на двете профилирани звена. Преди да заеме поста на зам. основен прокурор Гешев бе началник на Специализираната прокуратура.

Два месеца след оставката на Даниела Попова стана ясно, че без титулярен шеф ще остане и Специализираната прокуратура, защото нейният шеф Иван Гешев беше препоръчан от Сотир Цацаров за зам.главен прокурор. Той беше назначен на този пост през юли, а и.д. началник на Специализираната прокуратура стана Даниела Начева, която е и единствен претендент за поста. Гешев и Начева следиха следствието за банкрута на КТБ.

Динамичните процеси в държавното обвиняване са свързани с приключващия мандат на основния прокурор Сотир Цацаров. Първоначалните упования, че той ще напусне поста прибързано като бъде назначен в Конституционния съд не се оправдаха, защото кандидатурата му не е била утвърдена нито от президента, нито от ръководещото болшинство в Народното събрание. При това състояние той най-вероятно ще довърши мандата си, който изтича през януари 2020 година Процедурата за избор на негов правоприемник може да стартира най-рано през юли 2019 година - след по-малко от година.

Прокурори разясниха, че в последната година от мандата си основният прокурор надалеч не е толкоз мощна фигура, колкото в първите години. Не са толкоз доста и искащите да извършват покорно неговата воля. " Всеки се оглежда накъде ще задуха вятъра " разясняват източниците ни. Значително по-малко са и обществените му прояви през последните месеци.

Като евентуални претенденти за основен прокурор досега се загатват имената на зам.-главните прокурори Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ася Петрова, както и на ръководителя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР