- Прокурор Ангелова, каква бе 2020 г. за Вас като

...
- Прокурор Ангелова, каква бе 2020 г. за Вас като
Коментари Харесай

Висш прокурор в ексклузивно интервю пред БЛИЦ за присъдите на Пернишките килъри, Крокодила и други знакови бандити!

- Прокурор Ангелова, каква бе 2020 година за Вас като и.ф. началник на Апелативна профилирана прокуратура (АСП)?

- Напрегната. В създалата се необикновена епидемиологична конюнктура се наложи да организираме работата по този начин, че да запазим здравето на прокурорите и чиновниците, без да се нарушава процеса по подготовка и явяване на магистратите по каузи в Апелативния профилиран углавен съд. Нямаше по какъв начин да спре и деловодната и административната активност на прокуратурата. Наложи се да изготвим и въведем прецизни противоепидемични правила. Извънредната конюнктура не попречи, само че усложни работата ни.

Даниела Ангелова

Предвид свършеното от нас през годината, мога да дефинира 2020-а като сполучлива и ползотворна, въпреки да не приключихме всичко набелязано. Както знаете, доста от делата в Апелативния профилиран углавен съд бяха отлагани, в това число по няколко пъти, поради болни или карантинирани подсъдими, бранители, специалисти.

- Сред прокурорите и чиновниците в АСП има ли наранени от COVID-19?

За наслада досега успяхме да се изплъзнем на вируса. Най-вече поради отговорността на прокурорите и чиновниците и прецизното съблюдаване на противоепидемичните ограничения – маски и в кабинетите, стерилизация по 3 пъти дневно, по един или двама индивида в кабинет, мерене на температура, съблюдаване на отдалеченост.

С задоволство желая да кажа, че прокурорите и чиновниците в АСП бяха измежду първите, които се включиха в благотворителните акции за превъзмогване на последствията от COVID-19 – за пазаруване на защитни средства за медиците от „ Пирогов “ и други лечебни заведения, за апарати за добиване на кръвна плазма, за даряване на кръв. На 10 декември т.г. първите два апарата за плазма бяха дарени на болнични заведения в София и акцията продължава.

- Имате ли каузи през годината, в които като въззивна инстанция постигнахте по-високи санкции по присъди на апелативния спецсъд?

Най-точна оценка за резултатите от прокурорската активност са влезлите в действие неоправдателни присъди. Спецификата на въззивната прокуратура е да доразвива обвинителната теза, да отстоява наложено наказване от първата правосъдна инстанция или да „ обърне “ възможна оправдателна присъда в неоправдателна. През последната година и половина по 12 каузи решенията на Апелативния профилиран углавен съд бяха точно такива – оправдани от Специализирания углавен съд бяха приети за отговорни и им бяха наложени плануваните в закона санкции. До момента 24 са доказаните от въззивния съд неоправдателни присъди, постановени на първа инстанция. Тази къса статистика е задоволителна, с цел да се добие визия за работата на АСП. В същото време е огромен и броят на изменените на втора инстанция избрани на обвинени ограничения за неотклонение от по-леки в по-тежки. Принос за това има и наложеното отпреди години взаимоотношение с сътрудниците от Специализираната прокуратура. При нас се проверяват най-тежките закононарушения, за които е планувана и най-тежката мярка за неотклонение. Почти няма дело, по което избраните от първоинстанционния съд ограничения да не са обжалвани или протестирани.

- Работите в екип с сътрудниците от Специализираната прокуратура и по делата, взети на специфичен контрол. Много ли са на брой?

Всички каузи, които се вземат на специфичен контрол от въззивната прокуратура или от Върховната касационна прокуратура са с фактическа и правна трудност. Имат значение за образуването на правосъдната процедура и концентрират огромен публичен интерес. По тях се работи в екип. Наше обвързване е да оказваме навременно методическа помощ на прокурорите от Специализираната прокуратура. Това е потребно и за бързината на съдопроизводството като цяло. Когато едно дело завърши със правосъдно решение и бъде импортирано във въззивната инстанция, надзорният прокурор познава събраните доказателства и не е нужна продължителна подготовка за явяването му пред съда.

- Кои са най-запомнящите се завършени сполучливо каузи от АСП?

За мен всичките. Може би най-запомнящи са тези, по които наложените санкции бяха доказани от Върховния касационен съд. Това е и най-точната оценка за работата на профилираните прокуратури. Няма да е почтено, в случай че не загатна, че всяко завършено в съда дело е резултат от работата и на доста други хора – следователи, проверяващи служители на реда, чиновници на други проверяващи и контролни органи.

Сред доказаните от Върховен касационен съд и влезнали в действие неоправдателни присъди е задоволително да посоча делото против така наречен Пернишки убийци (приключило с санкции от по 7 години и 5 години отнемане от свобода), делото “Кирил Рашков “, едно от делата на Йосиф Йосифов (Костинбродския, б.р.), делото с обвиняем Емил Милев и други На първа инстанция Милев бе оневинен, втората го осъди на 17 година отнемане от независимост, тази присъда бе доказана от Върховен касационен съд и влезе в действие.

Емил Милев-Крокодила в правосъдната зала

Приоритет в работата бяха и ще продължат да бъдат делата за корупционни закононарушения – едни от най-трудно доказуемите, с десетки томове документи, гласни и материални доказателства.

- Какво е мнението Ви за основаване на фигурата „ прокурор, проверяващ основния прокурор “?

- На този въпрос отговори с Решение Конституционният съд. Според него всеки прокурор е способен да организира следствие против основния прокурор, стига да има задоволително доказателства за осъществено от него закононарушение. Съгласно член 6 от Конституцията на Република България, всички жители са равни пред закона и основният прокурор не се употребява с привилегии, по-различни от другите жители, и може да бъде разследван по общия ред.

Ако Народното събрание гласоподава и на второ четене въвеждането на фигурата на специфичен прокурор?

Ако законът бъде признат дефинитивно и влезе в действие, ще бъде спазван.

- От няколко месеца съвместявате служебните с публични задължения като представител в Съвета за партньорство на Асоциацията на прокурорите в България и съпредседател на Съвета за партньорство към Висшия правосъден съвет (ВСС). Ще кажете ли освен това за това?

Избирането ми за съпредседател на Съвета за партньорство към Висш съдебен съвет е чест и отговорност. Оценявам гласуваното ми доверие. В Съвета вземат участие представители на Висш съдебен съвет от съдийската и прокурорската колегии, членове на съсловни организации на съдии, прокурори, следователи, на магистратите, нечленуващи в организации. На съвещанията на Съвета се разискват и вземат решение въпроси и проблеми, сложени от самите магистрати. Например за състезанията за назначение, повишение и пренасяне на магистрати, за образуване на заплати и пенсии, избор в органите на правосъдната власт и прочие Този групов орган е основан в помощ на практикуващите сътрудници, като слага за решение пред Висш съдебен съвет съществуващи проблеми.

За цялата магистратска общественост е ясно, че са наложителни незабавни промени в Наказателно-процесуален кодекс за понижаване непотребния педантизъм в наказателния развой, който спъва бързото правосъдие. Имам поради, да вземем за пример, писането на обвинителни актове от хиляди страници. Този минус от години регистрират и европейските институции, той е гибелен изключително за делата от подготвеност на профилираните прокуратури с доста обвинени, очевидци, експертизи.

- Какви ще бъдат главните акценти в активността на АСП през 2021 година?

За мен най-важният е повишение на доверието на хората в българската прокуратура и в правосъдната власт като цяло. А това се реализира с работа, не с думи. От недостиг на доверие страдат всички държавни институции, очерняни и оплитани в паяжината на користни политически цели. Десетилетия наред прокуратурата целеустремено бе атакувана и демонизирана. Колегите не заслужават сходно отношение, най-малкото поради всеотдайната си, постоянно денонощна работа.

Водещи за нас остават одобряването на върховенството на закона и отбраната на публичния интерес - изключително по каузи, свързани с корупционни практики, ощетяване на държавния бюджет, похищения над жители посредством телефонни и имотни измами, рекет, наркоразпространение. В тази посока ще продължим и ще надградим екипната работа с сътрудниците от Специализираната прокуратура.

Ще употребявам случая да пожелая отсега нататък на всички прокурори, съдии, следователи и правосъдни чиновници здраве, оптимизъм и задоволство.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР