Прокуратурата започва проверка по сигнал за тормоз над деца в

...
Прокуратурата започва проверка по сигнал за тормоз над деца в
Коментари Харесай

Антонина Кенова: Прокуратурата ще се заеме със сигнала за тормоз над деца в ясла

Прокуратурата стартира инспекция по сигнал за тормоз над деца в 23-та СДЯ „ Ралица “ в кв. " Лозенец " в столицата. Това разгласи в ефира на Анотнина Кенова от Фондация ТОНИ.

Поводът са записи, на които се чува по какъв начин хора от личния състав в яслата наскърбяват децата и упражняват душевен тормоз над тях.

„ Днес родители, представители на Столична община и краткотрайният шеф на яслата имаха среща. Материалите от сигнала ще бъдат предадени на прокуратурата и тя ще проверява случая “, описа Кенова.

Your browser does not support the audio element.

Днес са били освободени две от служителките на яслата, които се чуват във въпросните записи.

„ Ние обаче изпадаме в един обаян кръг – в този момент ще уволнят тези, само че на тяхно място няма кой да пристигна да работи “, споделя още тя.

Антонина Кенова е изпратила писмо и до здравния министър Стойчо Кацаров, в което упорства за реформиране на яслените грижи. В него тя показва, че би трябвало да отпадне условието единствено медицински експерти да работят в яслените групи. В момента всеобщо личният състав там е в пенсионна възраст.

„ Трябва да има опция в яслите да се назначават и педагози. Това, което би трябвало да направи министър Кацаров, е незабавна смяна на Наредба 26, в която се споделя, че за децата в яслените групи се грижат медицински и други експерти. На фона на голям дефицит на медицински експерти в страната сега за децата ни всеобщо се грижат хора 70+ години “, добави тя.

По думите й въпросната смяна може да се случи в границите на 14 дни и не е нужен парламент, с цел да бъде направена. Родителите желаят още и промяна на диспропорцията деца/възрастен.

„ Стандартът в другите страни е друг, само че нормално за 4-5 деца дава отговор един възрастен “, сподели Кенова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР