Прокуратурата започна 7 разследвания за безстопанственост в Пирогов“ и още

...
Прокуратурата започна 7 разследвания за безстопанственост в Пирогов“ и още
Коментари Харесай

Седем болници на мушката на прокуратурата

Прокуратурата стартира 7 следствия за занемареност в „ Пирогов “ и още 6 лечебни заведения в цялата страна, заяви през вчерашния ден представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, която е и началник на звеното „ Антикорупция ” към Софийска градска прокуратура. Здравните заведения в страната, в които ще влязат екипите от криминалисти, са многопрофилните лечебни заведения в Благоевград, Попово, Русе, Кърджали, Велико Търново и  Университетската болница в Бургас. Паралелно с това не престават и следствията на лечебните заведения във Враца и Ловеч, следени от локалните прокурори.

„ Всички тези здравни заведения са на ръба на банкрута ”, съобщи Арнаудова. По думите й в сериозно положение е и „ Пирогов ” и по тази причина следствието в института незабавна помощ ще е предпочитано.
Прокурор Арнаудова изясни, че става дума за позната скица за източване на лечебните заведения. По нея преди години е била ощетена и Военно-медицинска академия и се води дело против починалия шеф ген. Стоян Тонев и някогашната шефка на дерматологичната клиника Мирослава Кадурина.

„ Това е така наречен модел „ мегаболница в болничното заведение “. Лечебно заведение с над 50%  държавно или общинско присъединяване (мегаболница), което позволява на своя територия частно сдружение в нарушаване на закона, като подписва контракти за идентични действия, за отдаване на инсталация чартърен или за взаимна дейност”, изясни прокурор Арнаудова. Тя добави, че, че от 3 месеца насам обект на инспекция са били 329 контракта, които са подписани от 24 лечебни заведения. Тази активност е неразрешена от 14 декември 2010 година, след влизане в действие на измененията в Закона за лечебните заведения.

За тази скица за източване се заприказва към банкрута на врачанската болница. След митинг на работещите там в края на предходната година основният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди инспекция на стотици контракти в лечебни заведения в цялата страна, която да се извърши взаимно с Министерство на здравеопазването. От държавното обвиняване отхвърлиха да посочат предварителни данни с какъв брой тъкмо са ощетени “Пирогов” и останалите лечебни заведения, с цел да не се пречи на следствието. Докладите на Агенцията за държавна финансова ревизия обаче са отчели, че вредите за всички лечебни заведения са големи.

Все още по 7-те каузи няма подведени под отговорност лица, само че обвиняване ще получи всеки, който източва общинска или държавна болница, без значение от ранга му. Ще се ревизират в това число здравни министри и заместниците им, които са одобрявали контракти в този интервал, сподели Арнаудова.
До края на март се чака окончателният отчет за всички болнични заведения в страната, както и нови следствия и обвинявания.

Румяна Арнаудова: Изтегляме делата в София, с цел да няма подозрения

„ С разпореждане на основния прокурор Сотир Цацаров следствието по всички случаи на злоупотреби и занемареност в лечебните заведения в страната ще се управлява от Софийската градска прокуратура (СГП)”, заяви Румяна Арнаудова.

“Това са уважавани хора с опит, лекари, от които хората са удовлетворени. Налице е, въпреки и минимална, заплаха за другарски, колегиални и персонални връзки сред чиновници на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата и лицата, ощетили лечебните заведения в по-малките градове в страната. За да няма подозрения, че се проверява цялостно и независимо, досъдебните производства ще се водят от СГП “, сподели още тя. Нещо повече – досега локалните структури на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата не са алармирали за нарушавания и там ше стартира вътрешна инспекция.

Здравният министър Кирил Ананиев: Нямам терзания за „ Пирогов “, влизаме с възстановителен проект

“Не се обмисля промяна на шефове в 7-те разследвани лечебни заведения, защото не е потвърдена виновност. Нямам терзания и за инспекциите в “Пирогов ”. Следващата седмица ще влезем там с съответен възстановителен проект ”. Това съобщи през вчерашния ден пред публицисти министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той разясни, че здравното ведомство е подало нужните данни какви са вредите и прокуратурата ще ги реши, а в случай че се потвърди виновност, ще последват правосъдни и законодателни решения. Оздравителният проект пък цели да усъвършенства финансовото положение и да усъвършенства разноските и структурите в болничното заведение.

“Болницата има потребност от преструктуриране на отделенията. Има 4 хирургии, 4 ортопедични отделения – ненужни структури, ненужни началници и управнически личен състав ”, съобщи министърът. От “Пирогов ” през вчерашния ден следобяд споделиха, че нямат информация, че са проверявани, само че ще окажат цялостно подпомагане. Говорителят на болничното заведение Мария Пойразова сподели, че все още в “Пирогов ” няма “болница в болничното заведение ”, а за оздравителния проект отхвърли коментар, преди той да е почнал.

На 5 декември 2017 година основният прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на опазването на здравето Кирил Ананиев оповестиха старта на инспекциите – във всички лечебни заведения, без изключение, без чадъри, намерено и по избрани правила.

неизгодни покупко-продажби за 1 млн. лева

72 часа арест за шефа на здравната каса  в Ловеч

Окръжната прокуратура в Ловеч упрекна в длъжностно закононарушение шефа на районната здравна каса в Ловеч доктор Антонио Маринов и му наложи 72 часа арест. След приключването на този период, обвинителите ще изискат да остане за непрекъснато зад решетките. На 18 септември м.г. сключил два контракта с частната болница “Кардиолайф ” в нарушаване на няколко законови разпореждания. Те са за осъществяване на болнична помощ по клинични пътеки и за амбулаторни процедури. Така за 3 месеца Маринов облагодетелствал частното здравно заведение и в същото време ощетил бюджета на НОЗК за 2017 година с близо 1 млн. лева

Досъдебното произвеждане е почнало на 12 март след сигнал на ДАНС, изясни през вчерашния ден Румяна Арнаудова. Д-р Антонио Маринов бе арестуван още в четвъртък, а с позволение на Окръжния съд в Ловеч е претърсена постройката на касата, конфискувани са документи и са разпитани чиновници. Арнаудова добави, че е формирано и друго дело за занемареност в Ловешката болница. Според отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия, от 2010 година до момента от там са източени над 20 млн. лева

Водят дело за заграбване на 32 476 лева от врачанската болница

Прокуратурата във Враца упрекна трима лекари за длъжностно заграбване на 32 476 лв., благосъстоятелност на болница „ Христо Ботев ” в града. Това се случи единствено преди две седмици, откакто лъснала машинация с подправен контракт на хирург от Шумен.

Във врачанската болница преди няколко години било разкрито поделение по „ Съдова хирургия “. За да дава отговор на медицинския стандарт са били формирани документи, че в него са назначени на главен трудов контракт двама лекари с приета компетентност.

Разследването открило, че единият доктор в никакъв случай не е работил във Враца, а в болнични заведения в Шуменска област. Въпреки това са му превеждани пари за присъединяване в комплицирани интервенции, за които врачани съставяли публични документи с погрешно наличие – графици за наряди, протоколи  и други Районната прокуратура е открила, че в интервала март 2013 година – декември 2015 година на името на шуменския лекар са платени въпросните над 32 лева
Обвиненията са повдигнати на шефа на отделението, на сегашния и на някогашния шеф на болничното заведение във Враца.

Във Велико Търново – финансов одит откри 100 000 лева вреди

“Злоупотреби и занемареност бяха засечени при предходното управление ”, сподели през вчерашния ден пред “Труд ” доктор Стефан Филев, началник на болница “Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново.
През 2015 година финансов одит откри вреди за 100 000 лева и документите от проверката бяха предадени на прокуратурата. Преди това бяха водени досъдебни производства против някогашния шеф доктор Людмил Гецов за две публични поръчки.  При едната бе сключил контракт за наем с компания, записана на неговия адрес в Лясковец, а при другата с русенска компания, чийто началник бил назначен за зам.-шеф на търновската болница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР