Прокуратурата за пореден път ще трябва да поправи обвинителния си

...
Прокуратурата за пореден път ще трябва да поправи обвинителния си
Коментари Харесай

Прокуратурата трябва отново да поправя обвинението срещу Румяна Ченалова

Прокуратурата за следващ път ще би трябвало да поправи обвинителния си акт против някогашния арбитър Румяна Ченалова, откакто спецсъдът приключи през днешния ден делото и го върна на проверяващите за премахване на редица процесуални нарушавания.

Миналата година същото постановиха и Софийският градски съд, и Софийският апелативен съд. След това обаче в действие влязоха последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс и всички каузи против магистрати бяха трансферирани на профилирания съд, както и това против Ченалова.

Тя е упрекната в закононарушение по работа и документно закононарушение, осъществени до момента в който гледала дело сред компанията " ОЕТ – Обединени Енергийни търговци " и Националната електрическа компания (НЕК). Според прокуратурата някогашният магистрат и главен участник в записите от " Яневагейт ", е ощетила държавната компания. Повече за обвиняването вижте тук.

" Тотално е пренебрегнато производството по Граждански процесуален кодекс. Всичко, което е записано в обвинителния акт, демонстрира явно непознаване на процесуалния закон. Прокуратурата си разрешава да скача от норма в норма... Твърдят, че има потърпевши от осъщественото от мен закононарушение. Кои са тези потърпевши? Значи те и Наказателно-процесуален кодекс не познават. Пострадалият взе участие в правосъдната фаза на процеса. Съдът би трябвало да го призове ", разяснява пред медиите Ченалова.

Представителките на обвиняването Клементина Паличева и Людмила Николова пък се оплакаха от спецсъда поради това, че не им е дал опция да изразят мнение по претенциите на подсъдимата и отбраната ѝ. Затова и оповестиха, че ще стачкуват пред Апелативния спецсъд определението за връщане на делото.

Един от пропуски в досъдебното произвеждане, посочени от съда до момента бе, че проверяващите по едно и също време настояват, че някогашната съдийка не е изпълнила служебните си отговорности, а в това време ги е нарушила, което води до вътрешно несъгласие в обвинителния акт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР