Прокуратурата в Украйна повдигна обвинения във военни престъпления срещу руски

...
Прокуратурата в Украйна повдигна обвинения във военни престъпления срещу руски
Коментари Харесай

Украйна повдигна първи обвинения за депортирането на сираци от Херсон

Прокуратурата в Украйна повдигна обвинявания във военни закононарушения против съветски политик и двама обвинени украински сътрудници за хипотетично депортиране на десетки сираци от южния град Херсон, който предходната година беше окупиран от съветските сили в продължение на няколко месеца, съобщи Ройтерс. Някои от сирачетата са били на по една година.

Официални представители са показали пред Ройтерс, че това са първите обвинявания, повдигнати от украинска страна против обвинени в това закононарушение. 

Украйна споделя, че над 19 000 деца са били нелегално преместени в Русия от територия, окупирана от съветските военни елементи. 

Обвиненията са повдигнати от украинската прокуратура след широкомащабно следствие, извършено в съдействие с Международния углавен съд (МНС) в Хага, чийто основен прокурор посети  Херсон.

Вчера обвиняванията са били импортирани в съда в Украйна, откакто прокуратурата е решила, че има задоволително доказателства за осъществено закононарушение, отбелязва Ройтерс.

Агенцията напомня, че през март МНС издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин и на комисаря на Русия по правата на децата Мария Лвова-Белова, като ги упрекна в нелегално депортиране на стотици деца от сиропиталища и детски домове на украинската територия, окупирана от Украйна. 

В сряда Кремъл още веднъж отхвърли обвиняванията и съобщи, че съветските бойци са спасявали деца в конфликтните зони.

Според документи от прокарутарата, видени от кореспондент на Ройтерс, 48 украински деца са взети от регионалния детски дом в Херсон през септември и октомври и са били изпратени в Москва и в анексирания от Русия Крим. Това съставлява нарушаване на Женевската спогодба за закрилата на цивилните лица по време на война от 1949 година. Законите в Украйна плануват до 12 години затвор за това закононарушение. 

Настоящото местоположение на въпросните сирачета, на възраст сред 1 и 4 година, е незнайно, отбелязва Ройтерс.

" Това не е станало за един ден ", сподели Юлия Усенко, шеф на департамента за отбрана на интереса на децата и битка с домашното принуждение към кабинета на основния прокурор на Украйна.

" 48 деца са принудително депортирани от Херсон. Нито знаем къде са, нито в какви условия живеят, каква е тяхната орис в действителност ", добави тя, като позволи, че тези деца може да са нелегално осиновени от съветски жители. 

Обвинението гласи, че децата са били отведени на 21 октомври 2022 година под наблюдението на главния обвинен съветски жител, натоварени на бели транспортни средства на съветското здравно министерство и откарани в Крим.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР