Прокуратурата в Рим ще поиска повдигане на обвинение срещу 27-годишен

...
Прокуратурата в Рим ще поиска повдигане на обвинение срещу 27-годишен
Коментари Харесай

Прокуратурата в Рим обвинява българина, осквернил Колизеума, грозят го от две до пет години затвор

Прокуратурата в Рим ще изиска покачване на обвиняване против 27-годишен екскурзиант, който предишния месец, благодарение на ключове, издълба името си и това на приятелката си в стена на Колизеума в Рим, оповестяват италианската новинарска организация АНСА и Българска телеграфна агенция.

Срещу Иван Димитров, който е от български генезис, само че живее в Англия, са повдигнати обвинявания в опозоряване на културното завещание, за което е допустимо той да бъде наказан на затвор от две до пет години.

Той е бил разпознат, откакто управата на историческата забележителност е била предизвестена за случая от видеоклип, оповестен в обществените мрежи. Впоследствие управата е уведомила полицията.

По-късно българинът е изпратил опрощение до управляващите в Рим. Според изданието на вестник „ Месаджеро “ от сряда в изказването виновникът признава, че сякаш „ не е знаел за древността на паметника “.

„ Осъзнавайки сериозността на закононарушението “, цитира италианският вестник думите му, „ с тези редове бих желал да поднеса моите най-искрени и почтени извинения на италианците и на целия свят за вредите, породени на културното завещание, което е наследството на цялото човечество. ”

Според английското издание МейлОнлайн екскурзиантът, издълбал името си и това на приятелката си в стената на Колизеума, е роден в България фитнес инструктор, който живее във Англия. Според същата медия 27-годишният Иван Димитров, родом от Ловеч, е индивидът, сниман на видео от американския екскурзиант Райън Луц, до момента в който издълбава с ключове думите „ Иван+Хейли 23 “ в тухлената зидария на културния монумент от първи век.

Италианската преса осведоми, че екскурзиантът е разследван от прокуратурата на Рим по обвиняване за увреждане на културни полезности. Той е застрашен от две до пет години затвор и санкция от 2500 до 15 000 евро.

Колизеумът е един от най-популярните туристически обекти в света и главен знак на Рим. Посещава се от повече от 7 милиона души годишно.

Оттогава са осъществени още два вандалски акта против 2000-годишния паметник.

В събота карабинерите в Рим оповестиха за 17-годишен немски възпитаник, заловен да дълбае нещо в стена на приземния етаж на амфитеатъра на Флавий.

Преди това 17-годишно момиче от Швейцария беше арестувано, откакто беше снимано да драска буквите си върху камък на античната сцена.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР