Прокуратурата в Пловдив е разкрила схема, ощетила Здравната каса с

...
Прокуратурата в Пловдив е разкрила схема, ощетила Здравната каса с
Коментари Харесай

Няколко лекари с измама за милиони, точили Здравната каса

Прокуратурата в Пловдив е разкрила скица, ощетила Здравната каса с милиони. Става въпрос за документалната машинация с даването на помощ за хора с увреждания.

Медицински център е изготвил над 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона и 200 хиляди лв.. Много от „ пациентите ” по документи нямат никакви увреждания.

Задържани са 8 души, измежду които лекари, шефът и чиновници от магазин. Освен за машинация, ще бъдат повдигнати обвинявания за лъжесвидетелстване.

Подозрението, че има нещо неправилно, идва, когато чиновници на РЗИ ревизират дали действително помощните средства са стигнали до действителни хора. Оказало се, че някои от фиктивните пациенти даже са умряли.

Павлина Григорова е един от многото консуматори, които употребяват помощни средства. Жената е с 16 болести и е представител на пациентска организация. Григорова първа е алармирала за вероятни злоупотреби, откакто разпределението на помощните средства е трансферирано от Социалното министерство към Здравната каса преди година. „ Хора, за които знаем, че скоро ще починат, са получили в системата протокол за акумулаторна количка. Събират хора и ги минават през лекарска комисия, без тези хора да са виждали комисията и без комисията да е виждала хората ”, изяснява за схемата тя пред Нова ТВ.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР