Прокуратурата в Перу снощи внесе конституционна жалба срещу президента Педро

...
Прокуратурата в Перу снощи внесе конституционна жалба срещу президента Педро
Коментари Харесай

Прокуратурата в Перу засили натиска върху президента

Прокуратурата в Перу нощес внесе конституционна тъжба против президента Педро Кастильо, часове откакто задържа петима негови съдружници по обвинявания в корупция, съобщи Ройтерс.

Президентската институция в Перу има имунитет и нормално президентът не може да бъде упрекван в закононарушения. Конституционната тъжба е основна стъпка за унищожаване на това ограничаване и съставлява най-агресивната до този миг стъпка на прокуратурата против Кастильо, отбелязва Ройтерс.

Държавното обвиняване съобщи, че са били арестувани хора, за които се твърди, че са помогнали на някогашния секретар на Кастильо да избегне задържане по обвинявания в корупция по-рано тази година. Като част от обособена интервенция прокуратурата е разпоредила и обиски, в това число обиски на къща, населявана от сестрата на Кастильо, както и на домовете на шестима депутати, които са подкрепяли неговата администрация. Обиските и задържанията ще отслабят още повече Кастильо в миг, когато депутатите в следения от опозицията конгрес намерено приказват за започване на нов опит за импийчмънт против него.

Представителят на левицата Кастильо към този момент оцеля след два опита за импийчмънт и е обект на пет наказателни следствия от встъпването си в служба през юли предходната година. Проверките включват изказвания за възпрепятстване на правораздаването и търговия с въздействие.

Правителството заяви, че по-късно през днешния ден ще направи изказване по отношение на задържанията и обиските. Кастильо осъди нахлуването в дома на сестра си в своя обява в " Туитър ", като го назова " корист ".

Това не е първото следствие, което визира фамилията на Кастильо и повдига въпроса дали то се е облагодетелствало от неговото президентство, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР