Прокуратурата в Хърватия издаде международна заповед за ареста на собственика

...
Прокуратурата в Хърватия издаде международна заповед за ареста на собственика
Коментари Харесай

Загреб издаде международна заповед за ареста на първия човек в „Агрокор“ Ивица Тодорич


Прокуратурата в Хърватия издаде интернационална заповед за ареста на притежателя на компанията „ Агрокор “ Ивица Тодорич. Той е упрекнат в противозаконното заграбване на 189 млн. евро.

Освен Тодорич, обвинявания по случая с компанията за търговия на дребно получиха и неговите синове Иван и Анте, както и 12 други ръководители на „ Агрокор “.

Предполага се, че най-богатият хърватин сега се намира във Англия.

По-рано този месец хърватската полиция извърши обиск в дома на Тодорич в Загреб, както и в жилища на други високопоставени ръководители в компанията.

Според одит, оповестен предходната седмица, натрупалата големи задължения верига за търговия с храни има загуби от 11 милиарда куни (1,5 милиарда евро) за 2016, а цената на капитала й е спаднала с съвсем 3 милиарда евро.

Заради дълговата рецесия в „ Агрокор ” през май Хърватия вкара закон, целящ да защищити националната стопанска система от неуспех на основни компании. Мярката, призната с утвърждението на Тодорович, разрешава на държавното управление да дефинира спешен управител, който да управлява процеса на преструктуриране, който може да отнеме до 15 месеца.

Ако работата на надзорника не е сполучлива, стартира процедура по оповестяване в неплатежоспособност.

По-рано тази година интернационалните рейтингови организации понижиха кредитния рейтинг на „ Агрокор ” поради високата задлъжнялост и повишаващия се риск от рефинансиране.

Приходите на „ Агрокор ” са към 15 на 100 от брутния вътрешен артикул на Хърватия. Но въздействието на рецесията се простира оттатък границите на страната. Фирмата има филиали в прилежащите Босна Сърбия и Словения, а към тях се прибавят и десетки хиляди хора, работещи мрежата от доставчиците й. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР