Прокуратурата в града обяви, че предприема спешни мерки за борба

...
Прокуратурата в града обяви, че предприема спешни мерки за борба
Коментари Харесай

4 случая на шокиращо домашно насилие в Пловдив само за 24 часа

Прокуратурата в града разгласи, че подхваща незабавни ограничения за битка с такива похищения

Четири случая на шокиращо домашно принуждение, единствено в границите на 24 часа в Пловдив, обобщава. При един от тях, прочут пловдивски предприемач е пребил грубо брачната половинка си. Прокуратурата в града разгласи, че подхваща незабавни ограничения за битка с такива похищения.

Късно нощес 44-годишен предприемач пребива брачната половинка си в фамилното им жилище. Двете им деца в този миг отсъствали. По данни на прокуратурата от ревнивост мъжът постоянно ги заключвал и конфигурирал подслушвателни устройства в мобилните им телефони.

„ Заварва брачната половинка си да приказва по телефон, който той не е виждал и на който не е сложил подслушвателно устройство, което да я следи. Взима една тенис ракета и с тази тенис ракета стартира да я бие ”, изясни Атанас Илиев, зам.- областен прокурор на Пловдив.

Въпреки тежките контузии, дамата съумява да избяга и стига до болничното заведение. Тя е оперирана по неотложност, а мъжът - арестуван.

„ Там лекарят я познава, тъй като 2018 година тази същата жена отново с контузии е била при него и му декларирала, че е паднала по стълбите ”, изясни Атанас Илиев.

Пак нощес полицията и прокуратурата получават още три сигнала - за мъж, който пребил брачната половинка си пред двете им деца и се опитал да я насили. За наследник, освободен предварително от пандиза за ликвидиране, който пребил майка си. А 95-годишна жена е в кома, откакто 45-годишния ѝ внук - някогашен служител на реда и кметски наследник, я пребил.

„ На сутринта дамата, която поставя грижи за нея, забелязала, че дамата е в извънредно тежко положение. Попитала внука ѝ на какво се дължи това, а той невъзмутимо дал отговор, че през нощта била паднала от леглото ”, описа Нено Димов, прокурор в Районна прокуратура- Пловдив.

Нито една от тези жертви не е подавала сигнали за принуждение преди. Според Невена Божилова, която от 6 години е правосъден психолог по такива каузи, позор, боязън и липса на храброст са аргументите жертвите постоянно да не търсят помощ.

„ Не мълчете. Има кой да ви помогне. Мълчанието може да докара до доста по-страшни резултати. За страдание от началото на годината до ноември 20 дами изгубиха живота си ”, споделя Невена Божилова правосъден психолог.

Прокуратурата, полицията и неправителствени организации стартират ежемесечни акции против домашното принуждение. И се заканват да бъдат безкомпромисни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР