Прокуратурата в Бургас разкри подробности за специализираната полицейска акция срещу

...
Прокуратурата в Бургас разкри подробности за специализираната полицейска акция срещу
Коментари Харесай

Шестима обвинени след акцията срещу кражби на луксозни коли в Бургас

Прокуратурата в Бургас разкри детайлности за профилираната полицейска акция против проведена незаконна група за кражба на първокласни коли.

" На територията на Бургас органите на Министерство на вътрешните работи направиха голям брой следствени дейности, бяха арестувани в началото по реда на закона за Министерство на вътрешните работи, а по-късно в границите на следствието под надзора на Окръжната прокуратура бяха привлечени в качеството на обвинени 6 лица ", оповестиха от държавното обвиняване. 

За ръководителят на проведената незаконна група законът планува наказване от 5 до 15 години отнемане от независимост. За участниците в ОПГ е планувано наказване от 3 до 10 година затвор, оповестиха от прокуратурата. 

Разследването по това дело е на начален стадий, макар че е почнало в края на месец май. Допреди няколко дни е следено от профилираната прокуратура, само че след закриването й делото е изпратено Окръжна прокуратура-Бургас с цел да продължи следствието, оповестиха от държавното обвиняване. 

Лицето, което е привлечено като обвинен като началник на незаконната група е с букви С.М.А., роден през 1967 година. Като част от групата са упрекнати общо петима мъже и една жена. 

След покачване на обвиняването, на четири лица наблюдаващият прокурор е решил, че са налице основанията за отправяне на искане до Окръжния съд за взимане на най-тежката мярка " задържане под стража ". Предстои тя да бъде прегледана от магистратите. Останалите двама души от групата са с наложени ограничения за неотклонение " подписка ". 

" От есента на 2020 година е почнало действието на тая група, незаконната й активност. В началото на 2021 година в ОДМВР-Бургас стартира да постъпва регулярна информация, че се прави незаконна активност, обвързвана с изкупуване на коли от висок клас, предмет на закононарушение, на които в следствие се трансформират идентификационните номера на рамата и с неистинен документи се прави тяхната регистрация ", разкриха от полицията за незаконната група. 

" Ръководителят на ОПГ е основал една стройна незаконна струкутра за изкупуване на коли, които са предмет на кражба, предмет на лизингови измами или предмет на застрахователни измами, както на територията на България, по този начин и на територията на Европа от европейски страни. След намирането и обезпечаването на подобен автомобил на същия се прави намеса на рамата, изготвят се неистинен документи за неговия генезис, в резултат на което се записва в секторите за регистрация към браншове Пътна полиция и в Бургас, а има и в страната ", оповестиха от полицията. 

" За задачата от групата са осигурявали нормално лица с  невисок обществен статус, да ги назовем малоимотни, които са се явявали като притежатели на тези коли. След регистрацията на автомобилитие, същите, една дребна част от тях са продадени на добросъвестни купувачи, а по-голяма част са трафикирани през република Турция към страните от Близкия Изток ", прибавиха криминалистите от Бургас. 

Автомобилите, обект на закононарушенията са били със междинна стойност е над 100 000 лв. на всеки един от тях с година на произвеждане 2020, 2021, 2022 година. 

По-голямата част от колите са към този момент в чужбина, полицията е открила и иззела 11 на брой. Приблизителната обща стойност на тези коли е 4 милиона лв.. 

Сред желаните марки на бандитите са били " Лексус ", " Тойота Ленд Крузър ", джип " Мерцедес ", " Порше ". 

Създадена е нова организация на регистрация на коли в КАТ - Бургас. В нея вземат участие освен чиновници на пътна полиция. Ще бъде назначена е инспекция за работата на регистрацията на бранш " Пътна полиция ". Към момента няма безапелационни данни за нарушаване или закононарушение от чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Най-вероятно на следващия ден ще бъде импортирано настояването в Окръжен съд-Бургас за налагане ограничения за неотклонение на четирима от групата. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР