Прокуратурата в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт

...
Прокуратурата в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на полицай от Благоевград заради фалшив болничен

Прокуратурата в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против полицейски чиновник, притеглен към наказателна отговорност за сформиране и потребление от длъжностно лице на формален документ, удостоверяващ погрешни условия, непозволено приемане на парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност и скриване на неизключително нему принадлежащи документи.
Разследването по формираното досъдебно произвеждане е извършено след осъществена инспекция по отношение на постъпил сигнал, оповестиха от обвиняването. Тя е била предоставена през декември 2019 година на дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи във връзка дейности на полицейски чиновник и е завършила с данни за осъществено закононарушение.
През януари 2021 година той е бил притеглен в качеството на обвинен. По делото са извършени разпити с 28 очевидци, най-вече проверяващи служители на реда от състава на ОД на МВР-Благоевград.
По досъдебното произвеждане, завършило с импортиран в съда обвинителен акт, е открито, че на 3 февруари 2016 година обвиненият съставил докладна бележка, в която отразил за претърпяна от него акцидент след прибиране от работа.
Посочил за обзор при персоналния си доктор, като му било предписано лекуване и публикуван болничен лист. По по този начин подадената докладна бележка, шеф отдел „ Разследване “ направил инспекция и изрично открил, че отразените в нея от полицейския чиновник условия не дават отговор на действителността.
Той подал и различен болничен лист, удостоверяващ нетрудоспособност, с посочена погрешна диагноза. Впоследствие от Национален осигурителен институт по сметката на обвинения му била преведена сума от 1162,91 лв., като обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност.
По делото са събрани доказателства и за осъщественото от него скриване на неизключително нему принадлежащи документи. На неустановена дата в интервала от 22 юни 2020 година до 26 март 2021 година той скрил материали по кореспонденция, заведена в деловодството на 02 районно управление (на МВР) при ОД на Министерство на вътрешните работи в Благоевград, касаеща инспекция против проверяващи служители на реда.
Той знаел, че те са нужни на проверяваните лица за завеждане на гражданско дело. Посредством укриването на материалите по преписката и непредаването им за архивиране обвиненият целял да им загради опцията да заведат частно дело в съда с оглед отбрана на правата им.
По делото са били приложени извлечения от Централизираната осведомителна система за документооборота в Министерство на вътрешните работи, от която е видно, че последно материалите по желаната кореспонденция са били предадени на ръка на служителя на реда. Предстои делото да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР