„Прокуратурата в Битоля е започнала проверка във връзка със запалването

...
„Прокуратурата в Битоля е започнала проверка във връзка със запалването
Коментари Харесай

Родни политици осъдиха палежа на културния център в Битоля

„ Прокуратурата в Битоля е почнала инспекция във връзка със запалването на входната врата на културния център „ Иван Михайлов “ в града “, заяви за БНР Петър Колев , ръководител на партията „ Граждански либерален съюз “ в Република Северна Македония и представител на българската общественост.

По думите му случилото се е резултат от 30-годишната политика против българската общественост в Северна Македония и безнаказаността по отношение на сходни произшествия.

„ Това, което ние чакаме, е, че институциите в Македония този път ще си свършат работата и тези, които са провокирали това нещо, ще получат своето наказване според законите на Република Северна Македония. Това са нашите упования. Очакваме и ясна и безапелационна позиция от страна на Република България. Защото в случай че и този път българската страна и българското общество се направи, че нищо не се случва в Македония, това значи, че то е според да ни бъдат палени клубовете или в последна сметка знаете идната крачка е да бъде разрушена нечия глава. И надяваме се, че македонските институции ще санкционират тези хора, които са създали това нещо “, съобщи той.

От Министерството на външните работи оповестиха, че първият ни посланик Теодора Генчовска ще посети през днешния ден Битоля и ще беседва на място с представители на сдружението. Днес и на следващия ден Генчовска ще бъде на работно посещаване в Република Северна Македония по покана на своя сътрудник Буяр Османи.

„ Подпалването на Културния център е следващата провокация и част от масираната антибългарска акция, която стартира незабавно след откриването на клуба “, написа във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова . Тя и министър председателят Кирил Петков участваха на откриването на центъра на 17 април.

„ Преди месец представителите на българските институции заявиха при откриването на клуба, че единствената му функционалност е опазване на българската просвета и еднаквост измежду българите в Северна Македония “, напомня вицепрезидентът и акцентира, че единствено бързите дейности на способените институции в къси периоди, които да разкрият причинителите, ще потвърдят, че в западната ни съседката се съблюдават правата на българите, по този начин както на всички останали националности.

Зам.-председателят на Комисията по външни работи Атанас Михнев , депутат от „ Продължаваме Промяната “, изрази вяра този акт да не повлияе на двустранните връзки:

„ Разбира се съдя този акт и го смятам за единично закононарушение на битово равнище, такова, каквото има във всички страни и във всички развити общества – безусловно непочтено. Призовавам управляващите да го разкрият допустимо най-бързо и се надявам това да не се отрази на нашите връзки. Със сигурност не го преглеждаме като нещо, за което е отговорна Република Северна Македония “.

Инцидентът в Битоля провокира остра реакция и от страна на „ ИТН “. Станислав Балабанов дефинира случилото се като „ вандалска демонстрация с издирван тенденциозен резултат, която отдалечава Северна Македония от Европейски Съюз “.

„ Това в действителност още повече би трябвало да втвърди нашата безапелационна позиция във връзка с Република Северна Македония, тъй като това е следващото доказателство, че в Република Северна Македония няма нито един позитивен сигнал в общественото пространство, който да подскаже, че едни бъдещи договаряния могат да имат някакъв позитивен резултат. Напротив – с всеки минал ден тази обстановка се утежнява. Така че ние би трябвало да бъдем още по-категорични в позицията си и безапелационни във връзка с това какво би трябвало да спазят те, с цел да тръгнат по пътя към Европейския съюз. Но с такива вандалски прояви по-скоро се отдалечават от този път “, съобщи той.

От Българска социалистическа партия също осъдиха случая. Според народния представител Иван Ченчев сходни прояви нагнетяват с ненавист връзките сред двете страни - нещо, от което никой няма потребност:

„ Осъждаме изрично тази неприемлива демонстрация на ненавист и борба. Такива прояви усложняват още повече разговора сред двете страни. Призоваваме македонското държавно управление да предприеме ограничения против такова държание и да не позволява то да се повтаря “.

„ Няма думи, с които да се опише мерзавското, шумкарско и тъпо държание на опожарилите Културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля “, се споделя в позиция на българския евродепутат и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, публикувана от пресцентъра на партията.

„ Очаквам Стево Пендаровски, Буяр Османи и Димитър Ковачевски да осъдят този срамен акт, в случай че желаят да продължи въобще някакъв разговор “, прибавя той. Джамбазки ще уведоми документално Европейската комисия и всички свои сътрудници в Брюксел, Съвета на Европейския съюз и френското председателство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР