Прокуратурата трябва да разполага със средства, необходими за нормалното й

...
Прокуратурата трябва да разполага със средства, необходими за нормалното й
Коментари Харесай

ВКС разпореди да бъдат върнати на прокуратурата 20-те млн. лв.

Прокуратурата би трябвало да разполага със средства, нужни за естественото й действие, а главната гаранция за нейната самостоятелност е обезпечаването на задоволително средства, обезпечени от страната в границите на цялата бюджетна година. Намаляването на бюджетните разноски за държавното обвиняване рефлектира върху правосъдната власт като цяло, която по този метод е сложена в изискванията на бюджетен дефицит.

Това се споделя в мнение на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) до Конституционния съд (КС). То е по делото, формирано по искане на основния прокурор Иван Гешев против орязания бюджет на прокуратурата. Той беше понижен с 20 млн. лв.. Съдиите от Върховен касационен съд са на мнение, че Конституционен съд би трябвало да анулира този текст.

" Намалявайки бюджетните разноски с 20 млн. лева, Народното събрание е понижило общия размер на заложените от Висш съдебен съвет в неговия план бюджетни разноски на правосъдната система ", напомнят висшите магистрати.

И споделят още: Действително по силата на Конституцията Народното събрание има суверенно право при приемане на държавния бюджет да дефинира размера и изискванията за приемане на дотацията от бюджета на всички държавни органи, в това число и тези на правосъдната власт.

Съдиите обаче припомнят за решение на Конституционен съд от 12 юни 2001 година, в което се споделя, че всяка " промяна би трябвало да е задоволително стимулирана по метод, че да изключва реализиране от страна на законодателната власт на цели, разнообразни от конституционно откритите ".

В съответния случай, упражняването на това пълномощие от Народното събрание е с неразбираеми претекстове: за „ незабавно реформиране и преструктуриране... " на конституционно открит орган на правосъдната власт, показва Пленума на Върховен касационен съд.

Според магистратите това основава предпоставки за съществено затрудняване, или на практика - блокиране неговата работа заради незадоволително финансиране и има за последица накърняване независимостта на правосъдната власт като цяло.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР