Прокуратурата ще проверява сделката на Мини Марица-изток 2. Щетата за

...
Прокуратурата ще проверява сделката на Мини Марица-изток 2. Щетата за
Коментари Харесай

Симеонов дава сделка на Мини Марица-изток 2“ на прокуратурата

Прокуратурата ще ревизира договорката на " Мини Марица-изток 2 ". Щетата за страната е сред 12-15 млн. лв..

Това съобщи пред публицисти вицепремиерът Валери Симеонов. Той взе участие в полемика, отдадена на демографските проблеми пред страната.

По думите му преди една седмица, на 1-ви септември, е осъществена изцяло корупционна договорка . Променена е цената от възложителя. Възложител е държавната компания " Мини Марица- изток 2 ", които 28 дни са сложили едни условия на борсата. Никой не се е появил да извърши тези условия за цена 15 лв. за звук варовик .

" Изведнъж предния ден вечерта трансформират цената и на другия ден подписват договорка, без да са известени по надлежния метод никой от участниците , с изключение на двамата служебни печеливши. Освен това не е импортиран депозит. Всичко това предстои на една спомагателна инспекция ", уточни Валери Симеонов.

 4 млн. лева загуби регистрира Мини Марица Изток
4 млн. лева загуби регистрира Мини Марица Изток

Toва заяви Евгени Стойков - изпълнителен шеф на държавното

По думите му най-вероятно нещата ще отидат към прокуратурата. " Тази договорка би трябвало да бъде неотложно прекъсната, тя е безусловно корупционна договорка . Смисълът на търсенето на избрана цена и количество през борсата е да има съревнование, да има конкуренция. Какъв е смисълът на борсата, какъв е смисълът на Закона за публичните поръчки, когато едно държавно дружество си дефинира с кого ще подписа контракт, подвига цената с 6 лв. - това са 35% от цената, която е оповестило и подписва контракт преди другите въобще да са разбрали ", разяснява още той.

 Уволниха шефовете на НЕК и Мини Марица Изток 2
Уволниха шефовете на НЕК и Мини Марица Изток 2

Неочаквано министър Делян Добрев одобри оставката на Иво Лефтеров

По думите му първичният размер на договорката е към 46 млн. лева, а тук ставало въпрос за покачване на цената с към 35%. " Най-общо разбирате, че става въпрос за още към 12 или 15 млн. лева . Това са загуби, които ще заплати едно губещо сдружение. Топлоелектрическа централа " Мини Марица - изток - 2 " е губещо от няколко години.
Сега управителният съвет на сдружението, за мен хора със съмнителни качества, трансформират изискванията на договорката, с цел да може страната да загуби още 12-15 млн. лева Това е безсрамие, това няма по какъв начин да бъде заметено под килима и няма да бъде заметено ", сподели още Валери Симеонов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР