Прокуратурата ще проверява какъв е произходът, начинът на придобиване, идентифициране

...
Прокуратурата ще проверява какъв е произходът, начинът на придобиване, идентифициране
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи на министър Банов да провери колекцията на Божков

Прокуратурата ще ревизира какъв е произходът, методът на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности от сбирката на арестувания в Обединените арабски емирства предприемач с ползи в хазарта Васил Божков. Част от сбирката му се стопанисва от фондация " Тракия " и е изложена в частния музей на Божков.

Върховната административна прокуратура се е самосезирала и е упълномощила инспекцията на министъра на културата Боил Банов в качеството му на административен орган, осъществяващ надзор върху осъществяването на Закона за културното завещание и нормативните актове по използването му, оповестяват от държавното обвиняване.

Предвид размера и наличието на поставените въпроси, правене на информации, разбори и отчет от страна на министъра, е избран период за осъществяването от два месеца.

Васил Божков бе разгласен за търсене с алена бюлетина на Интерпол предходната седмица. Прокуратурата разгласи, че задочно са му повдигнати 7 обвинявания, измежду които за проведена незаконна група, укриване на налози и пране на пари. Паралелно с обвиняванията стартира и акция на прокуратурата, която влезе в офиса на предприемача с ползи в
хазарта в " Нове холдинг ", както и в частния му музей.

От фондация " Тракия " тогава показаха терзанията си с отворено писмо до медиите, в което споделят, че неповторими полезности от сбирката се изнасят от полицията и прокуратурата в черни чували и има сериозен риск те да бъдат унищожени. Ден по-късно прокуратурата разгласи, че полезности не се изнасят, а министърът на културата Боил Банов даде изключителна конференция, на която изясни, че специалистите ще се погрижат за сбирката.

В петък предходната седмица основният прокурор Иван Гешев разгласи, че Божков е арестуван в Обединените арабски емирства, а дни по-късно удостовери публично информацията и изясни, че прокуратурата ще изиска той да бъде екстрадиран и съден в България. Междувременно против него стартира и друго следствие - за убийства, изнасилвания и принуди.

В същото време проверяващите още веднъж влязоха в офиса на " Нове холдинг " и в музея и дружно с специалисти и реставратори започнаха списък на сбирката на Божков, само че предизвестиха, че от там към момента не се изнася нищо. От фондация " Тракия " още веднъж реагираха и споделиха, че сега, в който предмет от сбирката на Божков бъде изнесена от музея, застраховката стопира да важи и управляващите би трябвало да застраховат всеки един от предметите, преди да го изнесат.

Преди дни Иван Гешев съобщи, че част от сбирката на Васил Божков е противозаконна. През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган доста пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.

През 2011 година някогашният шеф на НИМ проф. Божидар Димитров декларира, че сбирката на Васил Божков е изцяло законна и е " най-значимата в региона на културно-историческото завещание освен през тази година, само че евентуално и през идващите ". Тогава той откри изложбата " Тракия и Древният свят " - сбирка на Васил Божков, в която бяха включени близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове.

" Беше проверяван няколко пъти господин Божков от прокуратурата и съответните органи и се откри, че сбирката в действителност е законна. Чудя се за какво не се е хвалил, както вършат да вземем за пример съветски предприемачи? Една огромна част от предметите в сбирката, не са вследствие на иманярски разкопки, каквито той не е правил ", сподели тогава Димитров.

През януари 2015 година Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) направи инспекция в частния музей на мажоритарния притежател на " Нове Холдинг " Васил Божков по време на спецакция против противозаконния трафик на антики.

През май 2017 година телефонната палата в София стана благосъстоятелност на " НГ Пропърти " ЕАД, а предприемачът Васил Божков е член на Съвета на шефовете на сдружението. Прехвърлянето е вписано в Имотния указател на 5 май, а цената на продажбата е 33.9 млн. лева Идеята бе помещението да се трансформира в музей, в който предприемачът да изложи сбирките си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (107)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР