Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Петя Банкова, шеф на

...
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Петя Банкова, шеф на
Коментари Харесай

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Петя Банкова, шеф на Агенция „Митници“ и дугите задържани

Прокуратурата ще изиска непрекъснат арест за Петя Банкова, началник на Агенция „ Митници “ и дугите арестувани.

Софийската градска прокуратура ще изиска от съда да наложи най-тежката мярка „ непрекъснат арест “ за четиримата обвинени за присъединяване в незаконна група. Те бяха арестувани след акция на Комисията за противопоставяне на корупцията и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), оповестиха от прокуратурата.

Искането ще бъде импортирано през днешния ден 6 април.

От прокуратурата прецизират, че групата е основана за контрабанда, пране на пари и корупционни закононарушения.

В хода на следствието са осъществени 30 претърсвания в частни домове, служебни пространства и коли, прецизираха от държавното обвиняване. Иззети са мобилни телефони, документи, бележки, бележници със мемоари, компютри, огромна сума пари в друга валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса) цигари и други По случая са разпитани очевидци.

напомня, че прокуратурата повдигна обвиняване на началника на Агенция „ Митници “ Петя Банкова за присъединяване в Организирана незаконна група. Това заяви нейния юрист Аделина Натина на излизане от Пето РПУ в София

Обвинението е за присъединяване в ОПГ за търговия с въздействие, подкупи и контрабанда дружно с още 3 лица.

От арестуваните в сряда в ареста останаха още трима – посоченият за контрабандист Никола Николов-Паскал и Марин и Стефан Димитрови от Хасково.
Заместникът на Банкова в Агенция „ Митници “ Людмил Маринов беше освободен.

Натина разгласи детайлности за обвиняването:

„ Участвала в проведена незаконна група, като участник в групата, като групата се занимавала с търговия с въздействие, подкупи контрабанда на акцизни артикули и контрабанда по принцип. Първият проблем е, че ние тези хора не ги знаем кои са. Вторият проблем, който е – от 08 август 2023 година госпожа Банкова е назначена в организация „ Митници “. Тя до 8.08.23 година не е знаела къде се намира организация „ Митници “. Граница е минавала като туристка. Тук изобщо не приказваме за каквото и да било. Обвинението граматически го разбираме, но фактологически не го разбираме “.

Според юриста се прави опит да се спре работата на организация „ Митници “.

„ Кой не желае Митниците да работят в България и действително да влизат налози и митни сборове? Кой желае да спре Петя Банкова в действителност да работи? “, попита тя.

Адвокатът посочи, че Банкова не познава участниците в тази група.

Според Натина повдигнатото обвиняване е цялостно с фактологични неточности.

„ Тя е уволнила над 20 индивида, за които се допуска, че са работили за Паскал. Тя не го е познавала. Събрала е задоволително данни “, съобщи адв. Аделина Натина по-късно в ефира на NOVA.

Служители на КПКОНПИ са споделили в неофициални диалози с Натина, че е бил осъществен обиск в дома на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който подаде оставка от поста и ден по-късно я отдръпна, напомня SafeNews.

„ Наистина разбрах, че му е юридически обиск. Затова и при нас позакъсняха – поради обиска на основния секретар. Какво се случва с него? Много е евентуално и той да е арестуван “.

По-рано беше обявено, че управляващите претърсват адреси в Столицата. Сред тях са парцели в квартал „ Бояна “, прочут хотел в столичният квартал „ Лозенец “, както и други адреси покрай него.

Шефката на Агетция „ Митници “ Петя Банкова бе арестувана след акция на ДАНС в София, напомня SafeNews.

Банкова прекара 24 часа в ареста.

Арестуван бе и заместникът й Людмил Маринов.

На мястото на Лъчезар Кръстев за зам.-директор на организация „ Митници “ беше назначен Георги Александров. След като преди към месец ръководството на организацията пое Петя Банкова, последваха кадрови промени и по места.

За шеф на Териториална дирекция „ Митница Пловдив “ бе назначен Мирослав Беляшки, който наследява на поста Евелина Харизанова. Новият началник има дълготраен административен опит отвън организацията и ще работи с нов екип от заместници с дълъг опит в системата на митниците.

Сменени са и началниците митническите пунктове „ Калотина “, „ Капитан Андреево “ и „ Лесово “, както и ръководителите на смени на трите пункта.

Твърди се, че акцията е удар против Бойко Рашков и финансовия министър в оставка Асен Василев, напомня още SafeNews.

По непотвърдена информация е задържан и племенникът на някогашния вътрешен министър. Той обаче отхвърли тази информация, заявявайки, че няма племенник, само че има племеннички.

570 камиона с цигари са разсекли страната необезпокоявано по времето на тандема Асен Василев и Павел Тонев като началник на Агенция „ Митници ”

Той е върнат на поста през юни 2023-а персонално от финансовия министър.

Останалите 30 тира са минали пренос през България за Европейски Съюз по времето на към този момент задържаната Петя Банкова. Тя смени Тонев на 20 февруари 2024-а. Той пък стана персонален консултант на Асен Василев.

От дома на задържаната шефка на Агенция „ Митници ” Петя Банкова в столичния квартал „ Сухата река “ е конфискуван контракт за заем на брачна половинка ѝ на стойност 12 хиляди лв.. Претърсено е и жилището на нейния заместител Людмил Маринов. Преди да поеме поста през март той е бил чиновник на ДАНС.

Както SafeNews първи писа, ДАНС свързва Петя Банкова с контрабандист №1 на цигари Николай Николов – Паскал

Освен в София, интервенцията на ДАНС е в ход и в Хасково. Именно от там е и нарушителят.

Петя Банкова до неотдавна бе относително незнайно лице отвън системата. Тя бе заместник-изпълнителен шеф на организацията. В края на февруари обаче финансовият министър Асен Василев изненадващо разгласи обединение на Национална агенция за приходите и митниците.

Банкова е и някогашен началник на Национална агенция за приходите в Добрич, освободена през 2009 година с идването на ГЕРБ на власт. От Добрич е сегашният шеф на приходната организация Румен Спецов, с който са родственици.

Със заповед на Банкова преди две седмици отпред на пловдивската митница беше назначен Мирослав Беляшки.

Според някогашният началник на организация „ Митници “ Емил Димитров-Ревизоро ДАНС се бори сама със себе си и окаляха митниците.

„ Най-големият проблем е ново държавно управление. Ако сте на мястото на Главчев и би трябвало да убедите Австрия и Европа, че митниците не са пробити, по какъв начин ще стане? Те ще кажат, вие там ги задържате по домова книга. Щетата е голяма “, съобщи той.

Според него Николай Николов-Паскал, спряган за топ каналджия, е прочут на всички.

„ Всички го знаят по Хасковско. И старите неща за Кольо Бея и по какъв начин му се носеха куфарчета. Винаги е имало канали. Имаше камиони със особено направени тайници, само че след това ги изкупиха. Преди 20 години си подадох оставката, и маса чиновници се продадоха, с цел да станат началници. И в този момент е същата работа. Нещата се пренареждат “, изясни Димитров.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР