Прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък от лица, посочен

...
Прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък от лица, посочен
Коментари Харесай

Прокуратурата започва пълна проверка на списък от хора, посочен от премиера

Прокуратурата ще извърши цялостна инспекция на лист от лица, посочен от министър-председателя Кирил Петков по време на работната му среща с основния прокурор Иван Гешев в петък, оповестиха от държавното обвиняване.

В рамките на диалога обвинител №1 подчертава върху потребността от градивен разговор сред правосъдната и изпълнителната власт и възстановяване на взаимоотношението сред правоприлагащите институции в границите на техните законови пълномощия. Иван Гешев посочи, че в полза на българските жители е държавните органи, чието пълномощие е противодействието против престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при прецизно съблюдаване на Конституцията и законите на страната.

От своя страна министър-председателят е показал имена и прякори на лица , които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната и по отношение на които не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност.

Гешев е разяснил, че според Конституцията и законите на страната, разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи, които при определяне на данни за осъществени закононарушения следва неотложно да уведомят прокуратурата. Иван Гешев е изразил убеденост, че прокуратурата прецизно извършва и ще продължи да извършва законовите си пълномощия, без значение от статута на проверяваните лица.

Съгласно наредбата на Наказателно-процесуален кодекс жителите и длъжностните лица имат обвързване, когато узнаят за осъществено закононарушение от общ темперамент, неотложно да уведомят орган на досъдебното произвеждане и да подхващат нужните ограничения за опазване на ситуацията и данните за закононарушението.

В тази връзка основният прокурор Иван Гешев е сезирал заместител на основния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели " Досъдебен " и " Специализиран ", по отношение на предоставената от министър-председателя информация за предприемането на незабавни дейности според нормативната уредба в България.

С оглед изясняване в цялост на предоставената информация министър председателят Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова, която също е участвала на срещата, ще бъдат призовани да се явят във ВКП за даване на цялостен лист с лицата, посочени в хода на диалога, както и данните, респективно доказателствата, за вероятно осъществени от същите лица закононарушения или нарушавания.

Прокуратурата ще извърши отговорностите си и ще извърши справедлива и всестранна инспекция по отношение на лицата, посочени от Кирил Петков и Лена Бориславова, прецизират от държавното обвиняване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР