Прокуратурата също отправи сериозни критики към предложенията за промени в

...
Прокуратурата също отправи сериозни критики към предложенията за промени в
Коментари Харесай

Прокуратурата разкритикува промените в Конституцията: Против сме на идеята за разделяне на ВСС

Прокуратурата също насочи съществени рецензии към предложенията за промени в конституцията. Заместникът на и.д. основния прокурор Борислав Сарафов Мария Павлова изясни, че част от препоръчаните промени не са от компетенцията на нормално Народно заседание, а на Велико.

 

По думите й разделянето на Висш съдебен съвет на две и усилването на парламентарната квота в прокурорския съвет ще докара до излишно политизиране на органа. По думите й на процедура политизиран прокурорски съвет ще би трябвало да избира основен прокурор, вместо роля в този развой да имат и съдиите, както е сега.

 

" Не отнемайте опцията на прокуратурата да бъде страж на публичния интерес и да охранява ползите на жителите ", прикани от своя страна другият заместител на Сарафов - Елена Каракашева.

 

Главният правосъден контрольор Теодора Точкова също насочи рецензии към поправките, като уточни, че Инспекторатът не би трябвало да ревизира всъщност правосъдните актове и да се трансформира в по-горна правосъдна инстанция. По думите й законодателят систематично и поредно разпорежда на Инспектората нови и нови пълномощия.

 

" Натоварването на инспектората затормозява реализирането на главните действия, за които е основан. Инспекторатът би трябвало да бъде оставен да работи в в този момент съществуващите рамки, като се остави пълномощието му да ревизира имуществените заявления на магистрати. Не би трябвало да бъде подлаган на повече опити ", разяснява още Точкова.

 

Тя предложи на конституционно равнище да се планува професионалната общественост да номинира основния контрольор и членовете на Инспектората.

 

" Така в състава на бъдещия Инспекторат биха влезнали магистрати, чиито качества са приети от техните сътрудници, и професионалната общественост ще подходи с нужната отговорност ", разяснява още Точкова. По думите й органът би трябвало да бъде непокътнат, без да визира независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

 

Омбудсманът поддържа промените, свързани с опцията за самостоятелна конституционна тъжба.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР