Прокуратурата, разследваща стопански и корупционни престъпления в Австрия, е започнала

...
Прокуратурата, разследваща стопански и корупционни престъпления в Австрия, е започнала
Коментари Харесай

Австрийската прокуратура започна разследване срещу канцлера Курц

Прокуратурата, проверяваща икономически и корупционни закононарушения в Австрия, е почнала авансово следствие против федералния канцлер Себастиан Курц и шефа на неговия кабинет Бернхард Бонели, съобщи Българска телеграфна агенция.

Те са упреквани в предоставяне на погрешни показания пред комисията на австрийския парламент, проверяваща политическия скандал, провокирал държавна рецесия в Австрия през 2019 година, прочут като " аферата Ибиса ".

Като причина за следствията се допускат дейностите, свързани с назначението на Надзорния съвет на австрийско акционерно сдружение за дялово присъединяване, представляващо самостоятелен холдинг, ръководещ държавното присъединяване в 11 предприятия, които играят значима роля за австрийската стопанска система. Предположенията са, че по този въпрос Курц и Бонели са дали погрешни показания. Обвиненията са повдигнати след сезиране на профилираната прокуратура от опозиционата партия НЕОС.

Това заяви самият Курц на къс брифинг през днешния ден преди съвещанието на министерския съвет. Канцлерът акцентира, че всеки миг прокуратурата може да издаде наказателно заявление, което е равно на покачване на обвиняване. В същото време Курц разяснява, че не вижда причина за подаване на оставка, а  желанието му е да продължи своята работа. На поста си остава и шефът на кабинета.

В изказванията си канцлерът акцентира, че парламентарната комисия е значима институция, пред която той постоянно е полагал усърдие да дава правилни сведения, като си спомня допустимо най-добре за събития, случили се преди години и по тематики, които отчасти е наблюдавал незадълбочено. Курц изрече рецензия към политическата просвета в страната, обвързвана и с непрекъснатото подаване на тъжби. В тази парламентарна комисия напълно умишлено се вършат опити благодарение на създаващи внушения въпроси, с клевети да се обърне смисълът на казаното и хората някак да се подведат да създадат погрешни показания, съобщи канцлерът. " В интерес на никого не е да даде погрешни показания, това е разумно ", заключи Курц.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР