Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, вече не събира информация за

...
Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, вече не събира информация за
Коментари Харесай

Прокуратурата на Гешев вече не се интересуват дали осъждат корумпирани политици

Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, към този момент не събира информация за постигнатите неоправдателни присъди за корупционните закононарушения. Това удивително самопризнание е направено в отговор на заявки по Закона за достъп до социална информация до Mediapool.

“В Прокуратурата на Република България се събират и обработват данни за наказателните производства, формирани за корупционни закононарушения по избрани индикатори, като да вземем за пример формирани и прекъснати досъдебни производства, само че информация за неоправдателни и оправдателни присъди не се регистрира “, се споделя в отговора до Mediapool.

Поискана бе информация за постигнатите дефинитивни неоправдателни присъди за корупционни закононарушения по върховете на властта от 2007 година до момента, осъществени от министри, заместник-министри, депутати и регионални шефове. Идеята бе да се разбере какъв брой дефинитивни присъди е постигнала България от влизането си в Европейски Съюз. Поискана бе и информация за прекратените наказателни производства.

Оказва се, че за пред българските медии тази информация не се събира от прокуратурата, само че пък при потребност се регистрира пред европейските институции.

Пред Mediapool прокуратурата твърди, че се води само обща статистика за корупционните действия и няма по какъв начин да бъдат разграничени делата против министри, депутати и регионални шефове. Това, несъмнено, не е правилно. Държавното обвиняване най-вероятно разполага с тази информация, тъй като делата за корупционните действия, осъществени от хората по върховете на властта, са съсредоточени на едно място – Специализираната прокуратура. Тя не гледа изключително доста каузи, а следствията против такива фигури са и под особения контрол на Върховната касационна прокуратура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР