Прокуратурата проверява паравоенната организация Българско народно опълчение Шипка за евентуално

...
Прокуратурата проверява паравоенната организация Българско народно опълчение Шипка за евентуално
Коментари Харесай

Ген. Тихомир Стойчев: Членовете на паравоенните организации у нас са колкото армията ни

Прокуратурата ревизира паравоенната организация Българско национално опълчение " Шипка " за вероятно осъществени закононарушения срещу страната. Това излиза наяве от известие на Софийската градска прокуратура, която е упълномощила инспекцията на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС).

Бившият началник на Централната работа за битка с проведената престъпност (ЦСБОП) ген. Тихомир Стойчев разяснява по Bulgaria ON AIR, че липсва достоверен разговор за сигурността сред жителите, политическите партии и съществуващите институции в сферата.

" Мигрантските потоци заливат освен нашата страна, само че и Европа. Не се притегля поданството да се включи както прилича и както е записано в Конституцията. Владимир (Дончо) Русев е прочут на няколко места. Той е в полезрението на Националната работа за сигурност. Трябва да се обърнете към ген. Атанас Атанасов, Цветлин Йовчев, Иван Драшков - какво са правили, когато тези организации са показвали, че се занимават с военно образование и вършат подготвителни лагери. Съществуваха също Динко и Перата, които със самоинициативи отиват да вършат границата и задържат извършители. Може да има престъпна активност ", изясни специалистът по сигурност.

Според ген. Стойчев прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и ГДБОП неведнъж обявяват това, което за тях е законово обвързване да го правят всекидневно. Нека по-късно обявяват резултатите, когато има изговаряне на съда, уточни той.

" Обществото ни е мощно поляризирано към Русия и спора в Украйна. Всеки български мъж осъзнава, че този спор може да се разрасне и може да се стигне до нужда българските жители да бъдат призовани в армията. Г-н Русев твърди, че има към 28 хиляди души членска маса в тези организации. Горе-долу толкоз е нашата войска. Той може в един миг самичък да генерира заплаха за сигурността и да въвлече България в спорове ", акцентира ген. Стойчев.

По думите му казусът, който е със обществени характерности, не е задоволително добре следен, а протичащото се е обвързвано с решението на Народното събрание да предоставим оръжие на Украйна.

" Имам чувството, че в един миг върху Русев е разпънат чадър. Някой построява с апарата на службите нещо като мухоловка. Владимир Русев е следен, викан е на профилактични беседи, в един миг го оставяме да прави каквото си желае. Поддържа публични контакти с политически лица от Русия, Беларус, Украйна. Изпращал е писма до огромни български предприятия, предлагайки им да ги охранява, като е твърдял, че е някогашен офицер на Държавна сигурност ", сподели още ген. Стойчев.

Бившият началник на ЦСБОП уточни, че не работи комисията в Народното събрание за надзор на спецслужбите. Не бива да бъдат оставяни без надзор, само че не трябва да бъдат и политизирани, приключи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР