Прокуратурата продължава войната срещу МВР, използвайки този път прословутата папка

...
Прокуратурата продължава войната срещу МВР, използвайки този път прословутата папка
Коментари Харесай

Прокуратурата накисна МВР, че не помага за онзи списък на премиера

Прокуратурата продължава войната против Министерство на вътрешните работи, употребявайки този път прословутата директория с 20 имена, предадена й от премиера Кирил Петков. Във връзка с осъществявана по реда на член 145 от Закон за съдебната власт инспекция по отношение на предоставени от министър-председателя Кирил Петков медийни изявления в общ размер от 588 страници, свързани с 19 лица, на 10.02.2022 година Върховната касационна прокуратура (ВКП) изиска от Министерство на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, цялостна информация за лицата, както и дали и какви дейности са подхванали по отношение на същите според законовите им пълномощия, се споделя в публикувано през днешния ден (22 февруари) известие на ВКП.

Към момента във ВКП е постъпил следния размер от информация, както следва: от министъра на вътрешните работи – 6 стр. (шест страници), от Държавна организация „ Национална сигурност “ – 8 стр. (осем страници), както и от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество.

Въпреки инструкции период от наблюдаващите прокурори за даване на информацията до 17.02.2022 година, такава към момента не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно ръководство на Национална агенция за приходите. В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните дейности и изпращане неотложно във ВКП на изисканата информация. Институциите са предизвестени за отговорността им по член 405, ал.1 от Закон за съдебната власт при несъблюдение на предписание на прокурор, обещано по съответния ред.

След разбор на постъпилите досега материали се открива, че във връзка с част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация. Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи, които при определяне на данни за осъществени закононарушения следва неотложно да уведомят прокуратурата. Липсата на информация от органите на Министерство на вътрешните работи сочи, че същите не са подхванали нужните по закон дейности по откриване на вероятно осъществени закононарушения от лицата, посочени от господин Кирил Петков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР