Прокуратурата продължава да вади нова порция доказателства от разследването срещу

...
Прокуратурата продължава да вади нова порция доказателства от разследването срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата вади на показ нова порция доказателства срещу ”Тад груп”

Прокуратурата продължава да вади нова порция доказателства от следствието против ”Тад груп ”. Оправданието на обвиняването е, че това било от публичен интерес. От прокуратурата излязоха със следното известие:
На 08.08.2019 година Апелативният профилиран углавен съд не почете настояването на прокуратурата за разглеждане при закрити порти на мярката за неотклонение на обвинения Иван Тодоров. Пред въззивната инстанция Апелативната профилирана прокуратура показа нови доказателства - протоколи от разпити на очевидци, експертни информации, както и други документи, имащи директно отношение към предмета на доказване. След като съобрази събрания доказателствен материал съдът реши, че са налице предпоставките на чл.63 от Наказателно-процесуален кодекс и наложи на обв. Тодоров най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Припомняме, че Иван Тодоров бе арестуван при идването си в РБългария на Летище София, като Специализираната прокуратура му повдигна обвиняване за закононарушение по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от Наказателен кодекс. Към наказателна отговорност са привлечени Кристиян Бойков и Георги Янков.

Извършеното закононарушение разкрива извънредно висока степен на социална заплаха поради настъпилите нездравословни последствия и други отегчаващи условия. От сървърите на Национална агенция за приходите са източени персоналните данни на над пет милиона български жители, а в публичен уебсайт във файл „ NE SE CHISTIIIIIII “ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е осведомителната сигурност на десетки търговски сдружения и държавни органи.

В края на предходната седмица, след импортирано искане от СпП по реда на чл.64 ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс, обвиненият Иван Тодоров беше освободен от Специализирания углавен съд против парична гаранция в размер на 100 000 лв.. Срещу определението на съда беше подаден митинг от страна на държавното обвиняване и тъжба от бранителя на обвиненото лице с искане за по-лека мярка за неотклонение.

На 01.08.2019 година с оглед огромния публичен интерес и след позволение от наблюдаващия прокурор, Специализираната прокуратура оповести част от събраните по досъдебното произвеждане доказателства. Към този миг същите към този момент са били показани и разисквани от СпНС в хода на производството по чл.64 ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс.

В сходство с чл.41, ал.2 от Конституция на Република България, Апелативната профилирана прокуратура и Специализираната прокуратура смятат, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, в случай че информацията не е държавна или друга предпазена от закона загадка или не се засягат непознати права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е опция за обществото да си построи вярна преценка за обосноваността на наказателното гонене по проблеми предизвикващи огромен интерес. Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура ще съблюдават, както и досега презумпцията за невиновност и няма да оповестяват информация, която би заплашила хода на наказателното произвеждане. Водени от това схващане, при безусловно съблюдаване на закона ще продължим да осведомяваме обществеността по въпроси, представляващи огромен публичен интерес. Българските жители имат право да знаят.

Предвид изложеното и след позволение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс /който в хода на досъдебното произвеждане само може да даде позволение за оповестяване на информация от същото/, представяме част от доказателствения материал по досъдебно произвеждане № 142/2019 година по разказа на Следствен отдел към окръжна прокуратура – СП. С цел оптималната уместност и отбягване на клевети за влияние върху съда, това става след разискването им от АпСпНС. Файловете са със заличени персонални данни и не съдържат обстоятелства и условия, увреждащи ползите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР