Прокуратурата прекрати разследването срещу съпредседателя на Продължаваме промяната и бивш

...
Прокуратурата прекрати разследването срещу съпредседателя на Продължаваме промяната и бивш
Коментари Харесай

Прекратиха разследването за гражданството на Кирил Петков

Прокуратурата приключи следствието против съпредседателя на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков по проблема с двойното му поданство.

Разследването против Петков стартира след сигнал през 2021 година, обвързван с подадена от него преди да бъде длъжностен министър. Твърденията бяха за осъществено документно закононарушение от Кирил Петков в качеството на длъжностен министър на стопанската система.

Софийска районна прокуратура приключи досъдебното произвеждане, което бе формирано с разпореждане от 31 май 2023 година от прокурор при Върховна касационна прокуратура за това, че Кирил Петков е затаил истина за съществуване на двойно поданство. Първоначално СРП постанови отвод за формиране на досъдебно произвеждане по случая поради липса на осъществено закононарушение по смисъла на Наказателен кодекс. Тогава отводът беше доказан от Софийска градска прокуратура и от Апелативна прокуратура-София.

След като досъдебното произвеждане беше формирано от ВКП и изпратено в СРП, са осъществени голям брой дейности по следствието, акцентират от държавното обвиняване. След отчет на събраните материали, наблюдаващите прокурори са решили, че не е налице осъществено действие по смисъла на член 313, алинея 1 от Наказателен кодекс и досъдебното произвеждане е прекъснато.

Припомняме, някогашният основен прокурор Иван Гешев изиска който се и отхвърли от него.

Тогавашното искане на Гешев пък пристигна две години откакто прокуратурата беше оповестила, че няма по какъв начин да проверява Петков за декларацията, защото подобен състав на закононарушение не съществува в Наказателния кодекс. Тогава Петков беше проверяван за погрешно обявление, че при влизането му в служебното държавно управление като министър на стопанската система не е показал, че има и канадско поданство. Коментарите от държавното обвиняване тогава бяха, че погрешното обявление е несъмнено, само че в тази ситуация с Петков не води до наказателна отговорност.
 Отказът на Кирил Петков от имунитет стигна в прокуратурата
Отказът на Кирил Петков от имунитет стигна в прокуратурата

Предстои наблюдаващия прокурор да реши какви дейности да предприеме
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР