Прокуратурата прекрати разследването по така наречената афера Нексо. Става дума

...
Прокуратурата прекрати разследването по така наречената афера Нексо. Става дума
Коментари Харесай

Прекратиха разследването по аферата Нексо

Прокуратурата приключи следствието по по този начин наречената спекулация " Нексо ". Става дума за делото против притежателите на едноименната криптобанка Антони Тренчев и Коста Кънчев и още двама души, упрекнати за присъединяване в незаконна група за данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. Разследването, траяло 15 месеца, е прекъснато заради липса на доказателства за незаконна активност, оповестява.

От прессъобщението на прокуратурата излиза наяве, че следствието е от края на септември 2022 година, само че за него медиите научиха в края на януари от дълга конференция, на която някогашният основен прокурор Иван Гешев разгласи следствието на криптобанката Nexo за " неповторимо за света ". Заради политическия миг, делото имаше и извънюридически отзив, защото чиновници на Nexo се оказаха донори на " Демократична България ", а по това време обединението беше измежду спряганите за третия избор на президента Румен Радев за връчване на мандат за сформиране на държавно управление в границите на 48-то Народно заседание. 

За да бъде потвърдена незаконната активност на криптобанката, Висшият правосъден съвет отпусна на прокуратурата половин милион лв. за комплицирана експертиза. Днес излиза наяве, че те въпреки всичко не са били употребявани.

До прекратяването на следващото шумно почнало дело се е стигнало след голям брой разпити на очевидци, измежду които и един с загадка идентичност, няколко експертизи, претърсвания, изземвания и огледи на материални доказателства. Ползвани са доказателства, получени с Европейски заповеди за следствие.

В последна степен е открито, че у нас липсва подобаващ юридически режим на активността, обвързвана с услуги с криптоактиви. И защото тя не е контролирана, сдруженията от групата " Нексо " не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. 

Наблюдаващите прокурори не са събрали доказателства, че четирамата обвинени са работили като незаконно съдружие за осъществяване на банкова активност без надлежно позволение, не са прали пари, нито пък са правили данъчни закононарушения или компютърни измами, осведомят от прокуратурата. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР